Úsek diaľnice pri Poprade bude vyňatý zo spoplatnených diaľnic. Vodiči sa pripravujú na dopravný kolaps


Foto: Úsek diaľnice pri Poprade bude vyňatý zo spoplatnených diaľnic. Vodiči sa pripravujú na dopravný kolaps Foto: Google Maps

Úsek diaľnice D1 medzi Popradom-Východ a výjazdom na Vysoké Tatry bude vyňatý zo spoplatnených diaľnic. Dôvodom sú očakávané práce na modernizácii železničnej trate v úseku Poprad-Tatry – Krompachy. Rekonštruovať sa má v Poprade okrem železničného mosta aj cesta I/66 pod ním, ktorá bude rozšírená. 

Ľudia sa tam v súvislosti s rekonštrukciou pripravujú na dopravný kolaps. Informuje o tom RTVS. Diaľničný obchvat v Poprade má tri privádzače. „Chceme to urobiť tak, aby to platilo odteraz už natrvalo. Bude vydaná vyhláška. Ja predpokladám, že najoptimistickejšia verzia je od 1. júla,“ informoval minister dopravy Jozef Ráž.

Počas rekonštrukcie bude úplne uzatvorený vjazd do centra Popradu cez železničný podjazd a presmerovanie dopravy na diaľničný obchvat má pomôcť zmierniť kolaps dopravy v meste. Ako potvrdil primátor Popradu Anton Danko, presmerovanie určite nevyrieši celkovú situáciu, ktorá v meste vznikne.

Vodiči sa sťažujú na zápchy

Ako uvádza RTVS, na opravu železničného podjazdu a cesty čakajú vodiči už dlhé roky. Pri vjazde do centra sa štvorprúdovka zužuje a vytvára sa dopravný lievik, vodiči sa sťažujú na zápchy. Uzatvorenie železničného podjazdu, pod ktorým prechádza každý deň mnoho ľudí, miestnych zaskočilo. 


„Technicky sa vedú s mestom rokovania, aby tie obmedzenia boli čo najmenšie pre ľudí,“ podotkol minister dopravy Jozef Ráž. Mesto rieši aj možnosti mestských okruhov, ale diaľnica zadarmo bude počas rekonštrukcie zásadná. 

Ako uviedol popradský primátor, niektoré obchádzkové trasy pôjdu cez Spišskú Sobotu a taktiež komunikujú s popradským akvaparkom, aby otvoril závoru na ich ceste prepojenej s ulicou Nová vo Veľkej.

Ďalšou obchádzkou by mala byť prepojovacia komunikácia s Kukučínovou ulicou smerom na obec Hozelec. Ako mesto uviedlo, prípravné práce rekonštrukcie sa predpokladajú v druhej polovici tohto roka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu