Začali sa práce na razení tunela Okruhliak. Ten bude súčasťou severného obchvatu Prešova


Foto: Začali sa práce na razení tunela Okruhliak. Ten bude súčasťou severného obchvatu Prešova Foto: Národná diaľničná spoločnosť

V utorok 23. apríla Národná diaľničná spoločnosť slávnostne zahájila raziace práce na 1,8 kilometrov dlhom tuneli Okruhliak. Ten je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa. Razený bude z oboch portálov, cyklickým spôsobom razenia. Do procesu razenia bude zapojených približne 180 technických pracovníkov a tunelárov. 

„V celom koridore tunela Okruhliak je horninový masív s výskytom ílu, ílovcov, siltovcov a pieskovcov. Pri raziacich prácach sa očakáva vlhké až mokré prostredie, avšak s postupom prác bude výdatnosť prítokov znižovaná,“ uvádza Národná diaľničná spoločnosť.

V okolí tunela boli pred zahájením razenia zrealizované hrubé terénne úravy, odkop etáže stavebnej jamy a nad obidvomi tunelovými rúrami bol vybudovaný aj mikropilótový dáždnik. Prebieha zakladanie a realizácia štrkových vibrostĺpov. Ukončené sú preložky inžinierskych sietí, vrátane preložiek vodovodov, vzdušného vedenia vysokého napätia, plynovodov či telekomunikačných sietí.

Ako dodáva Národná diaľničná spoločnosť na internetovej stránke, na mostných objektoch bolo zrealizované spevnenie plošín na základoch, pilóty, výkop sedimentačných jám, vŕtanie a betonáž veľkopriemerových pilót. Raziť sa má 24 hodín denne, sedem dní v týždni.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu