V Prešovskom kraji došlo v priebehu týždňa k dvom požiarom, o strechu prišlo 68 ľudí. Je medzi nimi spojitosť?


Foto: V Prešovskom kraji došlo v priebehu týždňa k dvom požiarom, o strechu prišlo 68 ľudí. Je medzi nimi spojitosť?
Galéria: 25 fotiek
Foto: Facebook/STROPKOV; Facebook/Spišská Belá, Maroš Vaverčák, úprava redakcie

V Prešovskom kraji, konkrétne v Stropkove a v obci Výborná v okrese Kežmarok, došlo v krátkom čase k požiarom obydlí. V Stropkove požiar zdevastoval deväť obydlí, o strechu nad hlavou prišlo 49 ľudí, ktorým mesto Stropkov po požiari pomáhalo. V obci Výborná prišlo následkom ničivého požiaru o bývanie 19 ľudí. Polícia príčiny požiarov vyšetruje.

Pre požiar v Stropkove bola vyhlásená mimoriadna situácia

V Stropkove v rómskej osade v časti Za jarkom došlo počas noci z utorka 16. apríla na stredu 17. apríla k požiaru, pri ktorom zhorelo deväť obydlí, o strechu nad hlavou prišlo 49 ľudí. Z toho dôvodu bola na území mesta od stredy rána vyhlásená mimoriadna situácia, vyhlásil ju primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Poškodeným rodinám pomáhalo mesto, miestny Červený kríž, komunitné centrum a taktiež terénni sociálni pracovníci. „Ľuďom zhoreli doklady, lieky, peniaze, šaty. De facto ostali bez všetkého. Čo nezhorelo, je poškodené z dôvodu, že je to zaliate vodou. Dôležité ale je, že nikomu sa nič nestalo a že nedošlo k žiadnemu ublíženiu na zdraví, či smrti. Škoda sa bude dať nahradiť a veci opraviť,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza. 


Pre 42 ľudí, ktorým požiar zničil obydlia, zabezpečilo mesto Stropkov ubytovanie vo vykurovaných stanoch v areáli miestnej školy, stravu mali zabezpečenú v školskej jedálni. Zvyšných sedem ľudí prichýlili príbuzní. 


V okrese Kežmarok prišlo o strechu nad hlavou 19 ľudí

Ani nie týždeň po požiari v Stropkove vypukol požiar v noci z pondelka 22. apríla na utorok 23. apríla v obci Výborná v okrese Kežmarok. Horeli drevené objekty na bývanie, pri ničivom požiari sa našťastie nikto nezranil.


Na mieste zasahovalo šesť profesionálnych hasičov z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Kežmarok a 11 dobrovoľných hasičov mesta Spišská Belá a obcí Výborná a Lendak. Požiar sa im podarilo približne po piatich hodinách zlikvidovať.

Polícia v prípadoch vedie trestné stíhanie

Polícia sa nevyjadrila k otázke, či môžu mať oba prípady nejakú spojitosť. Ako však uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v oboch prípadoch je vedené trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu