Počuli ste o kráľovskej obchodnej ceste, ktorá viedla cez Prešovský kraj? Krajské múzeum ju chce oživiť


Foto: Počuli ste o kráľovskej obchodnej ceste, ktorá viedla cez Prešovský kraj? Krajské múzeum ju chce oživiť Foto: Prešovský samosprávny kraj

Cezhraničný projekt pripomenie verejnosti kráľovskú obchodnú cestu Via regalis, ktorá spájala mestá od Prešova cez Sabinov, Starú Ľubovňu, Spišskú Starú Ves, Starý Sacz, Nový Sacz až po Krakov. Projekt je súčasťou výzvy programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021 – 2027. Informovalo o tom oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK).   

„Via regalis sa využívala od stredoveku až po novovek a predstavovala významné prepojenie Slovenska s Poľskom, slúžila na transport bežne dostupných i vzácnych nedostupných tovarov. Významne prispievala aj k šíreniu a miešaniu zvykov, remesiel, tradícií obyvateľov pohraničia naprieč obdobiami,“ priblížilo oddelenie komunikácie PSK. 

Ako ďalej uviedlo, aktivity projektu majú prispieť k šíreniu osvety, znalostí a informácií a k prehlbovaniu poznania spoločného kultúrneho dedičstva a remesiel, ktoré boli na obchodnej ceste vzácne. 


„V rámci projektu sa v Krajskom múzeu v Prešove pripraví dlhodobá výstava a tvorivé dielne o cezhraničnej stredovekej ceste, ktorú následne uvidia aj záujemcovia v Poľsku. Okrem toho sa uskutoční stredoveký jarmok v Rákociho paláci, ktorý prepojí remeselníkov, umelcov a návštevníkov na jednom mieste,“ doplnilo oddelenie komunikácie PSK.

Súčasťou projektu bude spoločný workshop partnerov so zameraním na spoluprácu partnerských múzeí. Na projekte sa podieľa Krajské múzeum v Prešove spolu s Múzeom Okregowe v Novom Saczu a Múzeom Okregowe v Rzeszowe.

Poslanci Prešovského kraja schválili v pondelok 15. mája spolufinancovanie projektu sumou takmer 20-tisíc eur. Nenávratný finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje skoro 80-tisíc eur. Celkový predpokladaný rozpočet je tak približne 100-tisíc eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu