Mesto Prešov hlasovalo o zákaze herní a kasín v meste. A takto to dopadlo


Foto: Mesto Prešov hlasovalo o zákaze herní a kasín v meste. A takto to dopadlo Foto: televizia TV7, pixabay.com; úprava redakcie

Na stredajšom (24. apríla) 13. zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov bol bod programu aj návrh všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní na území Prešova. Primátor mesta František Oľha informoval ešte v utorok o tom, že bod pravdepodobne stiahne, pretože chcel o tejto téme diskutovať s obyvateľmi. Nakoniec tak neurobil a o tomto bode sa na zastupiteľstve hlasovalo. 

Predkladateľom návrhu nariadenia bol Radko Lapoš, ktorý navrhoval zmeniť všeobecne záväzné nariadenie (VZN) ustanovujúce zákaz herní a kasín na území mesta. Toto VZN platí v Prešove od 27. januára 2021, petíciu vtedy podpísalo viac ako 17-tisíc obyvateľov. Ide o najpočetnejšiu petíciu občanov v histórii mesta. 

Návrh od predkladateľa navhoval zrušenie Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 1/2021 o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov a ustanovoval zákaz umiestnenia herní a umožňoval umiestniť kasína v meste Prešov. Znenie celého návrhu nájdete TU.

Poslanec Lukáš Anderko: Som z teba veľmi sklamaný, pán primátor

Do diskusie ohľadom návrhu sa prihlásil jeden poslanec – Lukáš Anderko (kandidát OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA). „Z tohto materiálu je jasné, že toto mesto nie je transparentné. My chceme úzku skupinu ľudí zvýhodňovať a povedať im, že sú tí vyvolení, ktorí si môžu otvoriť v meste kasíno. My zruinujeme všetky krčmy, ktoré majú jeden alebo dva automaty, ale skupinke vyvolených dovolíme otvoriť kasína,“ uviedol v diskusii poslanec Anderko. 

Poslanec v diskusii smeroval primátorovi Františkovi Oľhovi, že je z neho veľmi sklamaný, že o niečom takom vôbec hlasujú. Podľa Anderka nebola nutnosť predkladať tento návrh. „Mrzí ma, že tvoje stanovisko a aj ostatné veci sa musím dozvedať z tlačoviek či článkov,“ smeroval poslanec primátorovi Prešova. Taktiež upozornil na petíciu z roku 2021, ktorou sa názor občanov potvrdil vyše 17-tisíc podpismi.


Primátor na Lukáša Anderka reagoval a uviedol, že na rozdiel od poslanca on bude diskutovať. „Budem diskutovať s každým občanom, keď sa prihlásia do diskusie, vyzvem ich a pokojne nech vyslovia svoj názor. Človek, ktorý je proti akejkoľvek diskusii, bude mne vyčítať netransparentnosť?“ uviedol primátor Oľha.

Podľa primátora to bude mať negatívne dopady na mesto

Primátor uviedol, že suma 400-tisíc eur ročne, ktorú by z kasín mohlo mesto získať, by mohla byť investovaná napríklad do kosenia verejnej zelene a ďalšej úpravy mesta. „Je mi jasné, že VZN dnes nebude schválené a tým táto téma končí,“ povedal Oľha. Dodal však, že bude jasne viditeľné, aké to bude mať dosahy. Upozornil na pracovné miesta pre obyvateľov či budovy, v ktorých mohli byť kasína, no takto budú bez nájomcov.

„99 percent závislých ľudí je v online priestore, z ktorého mestá nič nemajú. Keďže som úplne transparentný, nenavrhol som stiahnuť tento bod z rokovania, ale súhlasím s názorom, aby sa o tomto bode hlasovalo a aby sa to transparentne a čisto uzavrelo. Nikto mi však nezabráni povedať, aké to bude mať dosahy na mesto,“ uzavrel František Oľha.

Návrh neprešiel

Prezentovaných pri tomto návrhu bolo 21 poslancov. Za nebol ani jeden poslanec, proti bolo 13, zdržalo sa sedem poslancov a nehlasoval jeden. Tým pádom mestské zastupiteľstvo návrh na zmenu VZN o zákaze herní a kasín na území mesta Prešov neschválilo a naďalej ostáva v platnosti všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz herní a kasín v Prešove.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu