Cyklotrasy v Prešovskom kraji dostanú nový lesk. Obnovené budú stovky kilometrov


Foto: Cyklotrasy v Prešovskom kraji dostanú nový lesk. Obnovené budú stovky kilometrov Foto: Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska

Štyristo kilometrov cyklotrás v Prešovskom kraji sa v minulom roku dočkali nového značenia, v roku 2024 plánuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) zobrať si na paškál ďalších tristo. „Obnova zahŕňala revitalizáciu a doplnenie jestvujúceho značenia, doplnenie smerových a informačných tabuliek na trasách v Slanských vrchoch, v podhorí Tatier, na Zamagurí, na severnom Spiši a v okrese Stropkov,“ uvádza organizácia s tým, že na obnovu bolo použitých 28 500 eur.

„Máme mimoriadne bohaté možnosti cykloturistiky naprieč celým krajom. Pribúdajú nové trasy, ale zároveň musíme myslieť aj na jestvujúce cyklotrasy, aby boli v dobrom stave a ponúkali cyklistom bezpečnú a aktuálnu navigáciu. Napríklad na trase EuroVelo 11 pribudli nové úseky, ktoré je potrebné zahrnúť do značenia a doplniť smerovými tabuľami,“ informoval Martin Janoško, výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Zdroj: Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska


S obnovou značenia budú pokračovať aj v tomto roku

Organizácia píše, že do opráv značenia plánujú v roku 2024 investovať ďalších 27 000 eur. „Kvalitné značenie je určite motiváciou pre mnohých návštevníkov, ktorí región navštívia, radi sa doň vrátia a budú jeho návštevu odporúčať aj ďalej,“ zdôvodnil renovácie Janoško.

Ich ďalším cieľom je obnova značenia na medzinárodnej trase EuroVelo 11, ktorý sa na území prešovskej samosprávy tiahne v dĺžke 97,3 kilometrov. Ako uviedli v správe, súčasťou bude značenie v úsekoch, kde došlo k pretrasovaniu resp. vybudovaniu novej cyklistickej cestičky ako napr. Pečovská Nová Ves – Červenica – Lipany.

Ďalších 50 kilometrov opráv čaká medzinárodnú trasu Aquavelo neďaleko hraníc s Poľskom. Renovácie sa však dotknú aj cyklotrás v okolí Starej Ľubovne, vo Vysokých Tatrách a na Zamagurí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu