Martina Nováka z relácie Na nože šokoval penzión pod Tatrami. Neveril, čo ponúkajú deťom, kuchár pred večerou odišiel


Foto: Martina Nováka z relácie Na nože šokoval penzión pod Tatrami. Neveril, čo ponúkajú deťom, kuchár pred večerou odišiel Foto: Facebook/Penzión Jánošík, TV Markíza

Kuchár Martin Novák s obľúbenou reláciou Na nože zavítal opäť aj do Prešovského kraja, konkrétne do obce Ždiar pod Tatrami. Nachádza sa tam penzión Jánošík, ktorý vlastní Rado s manželkou Andreou. O pomoc Martina tentokrát nežiadali majitelia, ale kuchár Vlado. Podľa jeho slov by varenie v penzióne rád posunul na vyššiu úroveň, a to aj napriek tomu, že sa penzión špecializuje na lyžiarske výcviky, školy v prírode a tábory.

Majiteľ Rado sa snaží ceny tlačiť čo najnižšie, šetrí aj na potravinách, čo sa odrazilo aj na kvalite stravy. Martin sa po vstupe do penziónu cítil, ako keby sa vrátil do detských čias. Zariadenie bolo zastarané, v kuchyni chýbalo vybavenie či potrebné suroviny na varenie.

Martina šokovala nekvalitná strava, ktorú podávajú deťom

V kuchyni našiel Martin dochudzovadlá, sirupy a lacné potraviny, ktoré obsahovali chémiu. Prekvapila ho nekvalitná strava, ktorú podávajú deťom, čo sa prejavilo aj pri ochutnávke večere. V ponuke bola rascová polievka a fliačky. 

Polievka bola podľa Martina vodnatá, neochutená a fliačky nedovarené a tvrdé. Majitelia si za jedlom stoja a tvrdili mu, že strava nie je až taká zlá, ako to Martin prezentuje. Rado a Andrea nakoniec pristúpili na zmenu, prehodnotili prístup a na raňajky podávali množstvo zaujímavých surovín v podobe švédskych stolov, čo sa páčilo aj malým stravníkom. 

Šéfkuchár Martin požiadal miestneho kuchára Vlada, aby mu navaril jedlo, ktorým by sa chcel prezentovať, no ten mu pripravil dezert – vyprážanú zmrzlinu. To sa však nestretlo s pochopením a Martin zostavil menu, ktoré bolo pre deti zdravé, chutné a cenovo dostupné. Po spočítaní nákladov a ochutnávke nakoniec majiteľ Rado súhlasil so zmenou. 

Raňajky v podobe banánového chleba, slaného koláča quiche so šalátom či kokosové pšeno deťom veľmi chutili a na stoloch zostali len prázdne taniere. Pri príprave večere vládol v kuchyni chaos a vysvitlo, že majitelia nie sú s niektorými zmenami stotožnení, chýbali aj niektoré potraviny, údajne majiteľ zatrhol ich nákup, aby ušetril. 


Pred večerou sa všetko zvrtlo

Na prípravu večere mali šesť hodín a Vlado šéfkuchára ubezpečil, že všetko stíhajú a v ničom nie je problém. Pred večerou však nastala situácia, ktorú podľa slov šéfkuchára za svoju kariéru ešte nezažil. Vlado sa Martinovi tesne pred večerou snažil zatajiť, že mu chýbajú potrebné suroviny, aj keď sa ešte chvíľu predtým tváril, že je všetko v poriadku. 

Po ochutnávke jedál zostal Martin nahnevaný, pretože neboli pripravené tak, ako ich opísal v recepte. Kuchár Vlado situáciu nezvládol, tesne pred večerou vyhlásil, že s varením definitívne končí a odišiel z kuchyne. 

Martin sa snažil situáciu zachrániť, Vlada hľadal po celom penzióne, no ako keby sa po ňom zľahla zem. Majiteľ Rado sa mu nevedel dovolať a čas večere sa nezadržateľne blížil. Martin zobral situáciu do vlastných rúk, nemohol dopustiť, aby zostal detský zájazd bez večere. Musel však improvizovať, nezvestný kuchár nepripravil dostatočný počet príloh. 

Večera deťom veľmi chutila, no v penzióne mali stráviť ešte pár dní a majitelia nemali po dramatickom odchode kuchára. Martin preto riešil aj túto zapeklitú situáciu, čo sa mu nakoniec aj podarilo vyriešiť. Peter, majiteľ blízkeho hotela, ktorému Martin v relácii v minulosti pomohol, sľúbil penziónu pomoc s varením do konca detského zájazdu.

Prekvapenie prišlo aj po mesiaci

Martin sa po mesiaci vrátil do penziónu, v ktorom ho čakalo podobné prekvapenie ako v čase, keď odtiaľ naposledy odchádzal. Majitelia v úvode povedali, že stále sú len na začiatku a majú pred sebou ešte dlhú cestu. V kuchyni našiel kuchára, ktorý tam bol podľa slov majiteľa dokopy dva dni na skúšku. Martinovi nový kuchár uviedol, že varí už 19 rokov a keď sa ho šéfkuchár opýtal, v akých podnikoch doposiaľ varil, odpovedal, že doma. 

Ochutnávka jedál nedopadla najlepšie, dostal nedovarenú ryžu, domáce nugetky vyprážané v oleji a lepkavú zemiakovú kašu. Martina to nepresvedčilo, a preto sa rozhodol neudeliť podniku žiadnu nálepku. Šéfkuchár odchádzal z penziónu sklamaný a dúfa, že si jeho slová raz vezmú k srdcu a podarí sa im zmeniť kvalitu jedla k lepšiemu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu