Kuchár Martin Novák s obľúbenou reláciou Na nože zavítal opäť aj do Prešovského kraja, konkrétne do obce Ždiar pod Tatrami. Nachádza sa tam penzión Jánošík, ktorý vlastní Rado s manželkou Andreou. O pomoc Martina tentokrát nežiadali majitelia, ale kuchár Vlado. Podľa jeho slov by varenie v penzióne rád posunul na vyššiu úroveň, a to aj napriek tomu, že sa penzión špecializuje na lyžiarske výcviky, školy v prírode a tábory.
Majiteľ Rado sa snaží ceny tlačiť čo najnižšie, šetrí aj na potravinách, čo sa odrazilo aj na kvalite stravy. Martin sa po vstupe do penziónu cítil, ako keby sa vrátil do detských čias. Zariadenie bolo zastarané, v kuchyni chýbalo vybavenie či potrebné suroviny na varenie.
V kuchyni našiel Martin dochudzovadlá, sirupy a lacné potraviny, ktoré obsahovali chémiu. Prekvapila ho nekvalitná strava, ktorú podávajú deťom, čo sa prejavilo aj pri ochutnávke večere. V ponuke bola rascová polievka a fliačky.
Polievka bola podľa Martina vodnatá, neochutená a fliačky nedovarené a tvrdé. Majitelia si za jedlom stoja a tvrdili mu, že strava nie je až taká zlá, ako to Martin prezentuje. Rado a Andrea nakoniec pristúpili na zmenu, prehodnotili prístup a na raňajky podávali množstvo zaujímavých surovín v podobe švédskych stolov, čo sa páčilo aj malým stravníkom.
Šéfkuchár Martin požiadal miestneho kuchára Vlada, aby mu navaril jedlo, ktorým by sa chcel prezentovať, no ten mu pripravil dezert – vyprážanú zmrzlinu. To sa však nestretlo s pochopením a Martin zostavil menu, ktoré bolo pre deti zdravé, chutné a cenovo dostupné. Po spočítaní nákladov a ochutnávke nakoniec majiteľ Rado súhlasil so zmenou.