Pri obci Palota evidujú výskyt viacerých medveďov. Lokalita je vyhľadávaná aj turistami


Foto: Pri obci Palota evidujú výskyt viacerých medveďov. Lokalita je vyhľadávaná aj turistami Foto: ilustračné/freepik.com/vladimircech

V okolí obce Palota pri Medzilaborciach opakovane zaznamenali pohyb viacerých jedincov medveďa hnedého. Miestni poľovníci tu pravidelne narážajú na pobytové znaky šeliem, uvádza portál Sprej na medveďa na základe dostupných informácií.

Obec Palota spadá pod Chránenú krajinnú oblasť Východné Karpaty, ktorá je často vyhľadávaná návštevníkmi kvôli turistickým trasám a záujmovým bodom. Zároveň však ide o miesto s prirodzeným výskytom medveďa hnedého.

Z tohto dôvodu sa odporúča dbať na dodržiavanie niekoľkých zásad, aby ste sa vyhli nečakanému stretu. Pri pohybe v oblasti s výskytom medveďa je dôležité, aby ste si všímali znaky jeho pobytu. Ide najmä o trus, znaky kŕmenia alebo stopy šelmy.

Upozorniť na svoju prítomnosť môžete akustickými prejavmi alebo zvončekom na medvede. Zároveň sa odporúča, aby ste sa vyhli neprehľadným húštinám, a aby ste neschádzali z vyznačených turistických trás. Odborníci tiež odporúčajú nosiť so sebou sprej na medvede.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu