Sídlisková dráma v Prešove pokračuje, miestni neúnosný hluk dokázali meraním. Čo na to susedia?


Foto: Sídlisková dráma v Prešove pokračuje, miestni neúnosný hluk dokázali meraním. Čo na to susedia? Foto: Facebook/ Prešov, HOKEJBAL Prešov o.z.

Len pred týždňom sme vás informovali o problémoch obyvateľov prešovského Sídliska II. Podľa slov mnohých sa musia deň čo deň potykať s problémom, ktorý im nedáva spávať. Život im tam už celé týždne komplikuje hluk, ktorý ich privádza do šialenstva. Vlna kritiky smerovaná voči susedom a športovému areálu, ktorí sú zdrojom problému, neostala bez odozvy. Prešovčania si cez internet razom posielali štipľavé odkazy. Nespokojná obyvateľka sa však rozhodla, že dokáže porušenie zákona. Obstarala si preto prístroj na meranie hluku a výsledky mnohých prekvapili. 

Neúnosný hluk mal spôsobiť hokejbalový zápas

Jedným z hlavných zdrojov bezsenných nocí má byť podľa pani Andrei tamojší športový areál. Rozhodla sa preto, že pri najbližšej príležitosti hluk svojpomocne odmeria. Podľa zákona by pritom hranica hluku nemala v obytnej zóne presahovať úroveň 50 dB počas dňa, svojpomocné merania tak poukázali na problém.

Mesto Prešov sa vykašlalo na obyvateľov Sídliska II a napriek mnohým sťažnostiam povolilo enormne hlučný zápas. Ešte to má byť platené z našich daní,“ napísala Andrea, ktorá na zverejnenom videu drží prístroj na meranie hluku. Ten ukazuje, že hluk z miestneho športoviska ďaleko presahuje povolenú úroveň, a to až o 27 dB. 

V tomto dni došlo na Sídlisku II. len k jedinej udalosti, ktorá by nameranému hluku zodpovedala. Ako prešovskí nohejbalisti informovali na Facebooku, práve v nedeľu 28. apríla sa na sídlisku odohral semifinálový zápas, v ktorom prešovskí mladí dominovali nad svojimi súpermi. Víťazstvo nasledovali aj bujaré oslavy, hlasné povzbudzovanie však sprevádzalo už aj samotný zápas.


Ak vám vadí hluk, odsťahujte sa na dedinu, odkazujú miestni

Obyvatelia sídliska sa ani v tomto prípad nezhodli na vízii, ako by mal život v meste vyzerať. Zatiaľ, čo niektorí komentujúci súhlasne dávali najavo svoju nespokojnosť, iní tvrdia, že hluk je súčasťou života v meste. „Ak vám vadí hluk cez deň, kúpte si miesto hlukomera nejakú chalupu na samote u lesa a presťahujte sa. Toto nie je normálne, čo všetko niekomu dokáže vadiť,“ odkázal jeden z komentujúcich.

Ticho nezostali ani ďalší, sťažnostiam na hluk v meste nerozumejú. „Keď chcete mať ticho, choďte bývať na dedinu. Toto je mesto. Ak Vám vadí, že deti športujú, tam mi Vás je ľúto,“ odkázal ďalší komentujúci.

Situáciu vysvetlila aj miestna poslankyňa Martina Copáková. Tvrdí, že fanklub, ktorý za hlukom stojí nebol súčasťou organizačného tímu. „Chcem podotknúť, že fanklub, ktorý tam dnes fandil, nepatrí k organizátorovi hokejbalu, ale prišli svojvoľne a organizátor ich poprosil, aby trochu poľavili vo fandeniu. Organizátor neporušil momentálne žiadne predpisy a ja som rada, že aj napriek tomu, je (fanklub) ochotný pristúpiť k riešeniu, ktoré sám navrhol, aj keď nemusel,“ prispela v diskusii.

Dodáva, že fanúšikovia nebubnovali celý deň, zápasy prebiehali len niekoľko minút. „Keďže to nie je celodenný a stály hluk a ani tento uvedený hluk, ktorý je tu zverejnený, nie je meraný vnútri ale vonku, tiež by to hygiena nepovažovala za priestupok. A taktiež tam bola aj mestská polícia,“ dodala.




 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu