Vo Svidníku otvoria komunitné centrum, mesto pripravilo pre účastníkov viaceré sprievodné aktivity


Foto: Vo Svidníku otvoria komunitné centrum, mesto pripravilo pre účastníkov viaceré sprievodné aktivity Foto: Mesto Svidník

V pondelok 29. apríla slávnostne otvoria Komunitné centrum vo Svidníku. Mesto zároveň pripravilo pre účastníkov viaceré sprievodné aktivity. Počas oficiálneho potvorenia sa uskutoční i záverečná konferencia k ukončeniu projektu, vystúpi aj hudobná skupina Gipsy Lexus a detské tanečné vystúpenie v Dome kultúry. V podduklianskej knižnici, kde mali nedávno tvorivé dielne, bude v utorok 30. apríla tematicky nadväzovať na podujatie aj kvíz.

„Projekt Komunitné centrum Svidník, miesto pre rozvoj a vzdelávanie marginalizovanej rómskej komunity získal grant z Nórska v sume 523 660 eur. Projekt bol spolufinancovaný v sume 78 549 eur zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Hlavným cieľom je prostredníctvom definovaných aktivít znižovať rozdiely medzi Rómami a Nerómami. Tieto aktivity bude zastrešovať novovybudované Komunitné centrum s cieľom integrovať ich do spoločných aktivít a priestorov a ponúkať tejto skupine množstvo služieb,“ uviedlo mesto Svidník. Mesto eviduje spolu 806 obyvateľov rómskej národnosti.

Vyzdvihnutie identity, zvýšenie sebavedomia a búranie predsudkov

Hlavnou myšlienkou projektu je poukázať na osobitné kultúrne špecifiká rómskej komunity, nájsť vlastnú identitu, naštartovať vnímanie etnika s postupným budovaním sebavedomia a jeho prirodzenú hrdosť s výnimočnými prvkami. Nemenej dôležité je podľa pracovníkov búrať bariéry predsudkov, sociálneho podceňovania a predovšetkým viesť školopovinné deti a mládež k tolerancii, vzájomnej úcte a uvedomeniu si nediskriminácie a rovnocennosti.


„Terénna sociálna práca a komunitné centrá sú dôležitými nástrojmi riešenia viacnásobne znevýhodneného postavenia marginalizovaných rómskych komunít. Oba nástroje podporujú integráciu ohrozených skupín do spoločnosti, a to najmä zabezpečením prístupu ku kvalitnému predškolskému a školskému vzdelávaniu, zamestnaniu a zdravotnej starostlivosti,“ informovalo mesto Svidník.

Ďalšou aktivitou má byť vzdelávanie detí a mládeže, ale aj vzdelávacie aktivity pre dospelých v IKT, šití a varení pre lepší prístup na trh práce, ale aj propagácia aktivít a diskusie o aktuálnych spoločenských problémoch.

Chcú riešiť problémy v oblasti nezamestnanosti

Za jeden z najvážnejších problémov, s ktorými sa Rómovia stretávajú, je hľadanie si práce a uplatnenia na trhu práce, s čím sa im tiež budú usilovať pomôcť. „Nízka zamestnanosť rómskej populácie na trhu práce je jedným zo spoločenských problémov, ktorým čelia. Nízka úroveň vzdelania je veľkým nedostatkom na trhu práce a v našom meste. Postoj zamestnávateľov k ich zamestnávaniu je negatívny práve pre nedostatok vedomostí, zručností, kvalifikácie a pracovných návykov,“ dodávajú pracovníci komunitného centra.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu