Dopravný podnik mesta Prešov čoskoro oslávi ďalšie zaujímavé výročie


Foto: Dopravný podnik mesta Prešov čoskoro oslávi ďalšie zaujímavé výročie Foto: Archív DPMP, a.s.

Pred 60. rokmi, 2. mája 1964, sa prešovská MHD rozšírila do ďalšej obce, konkrétne do Fintíc. Obec v tom čase obsluhovala autobusová linka 15, vidieť ste ju mohli na MHD zastávkach Košiba, Gribľovec, Červený most, Jednota, Ďurka alebo Fintice.

V roku 1974 došlo k preznačeniu čísla linky na 21, to sa používa dodnes. Obyvatelia Fintíc sa prepravovali priamo do centra mesta so zachádzkou do priemyselnej oblasti Širpo. Začiatok 80. rokov bol poznačený ropnou krízou, čo znamenalo, že cestujúci z Fintíc pricestovali autobusom na zastávku Vranovskú, kde musel prestúpiť na trolejbus.

„Myšlienka zo 60. rokov sa teda zrealizovala po dvoch dekádach, tentokrát však nútene. V roku 1989 premávala linka 21 v 20-minútovom intervale počas špičky a 60-minútovom v čase sedla. Dĺžka trasy predstavovala 8,9 kilometra a autobus obslúžil 16 zastávok MHD,“ uvádza Dopravný podnik mesta Prešov.

Ako dodáva dopravný podnik na internetovej stránke, v závere 20. storočia už linka 21 premávala v stabilnej trase cez Vranovskú a Dukliansku ulicu až po zastávku Trojica. Neskôr došlo k jej zlúčeniu s linkou do Malého Šariša, v roku 2020 sa od tohto riešenia upustilo a linka 21 sa vrátila do pôvodnej podoby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu