V súvislosti s mimoriadnou situáciou s výskytom medveďa pristupuje mesto Svit k ďalším dočasným opatreniam


Foto: V súvislosti s mimoriadnou situáciou s výskytom medveďa pristupuje mesto Svit k ďalším dočasným opatreniam Foto: Ilustračné/freepik.com/vladimircech

Len pred pár dňami, konkrétne 22. apríla, bol na cyklochodníku vo Svite cyklistom spozorovaný medveď. Pár hodín po tomto hlásení došlo pri mestskom cintoríne k stretu občana s medveďom. Osobe sa našťastie podarilo preliezť plot a nedošlo k priamemu kontaktu a zraneniu. 

Okrem toho bol medveď na území mesta Svit spozorovaný v utorok 23. apríla v ranných hodinách na ulici Jilemnického v lokalite Zenit, kde bola konkrétne videná medvedica s dvoma mladými. Z toho dôvodu ešte v daný deň zasadal aj krízový štáb mesta. 

Mesto požiadalo Okresný úrad Poprad odbor životného prostredia o výnimku pre elimináciu medveďa hnedého. Na základe mimoriadnej udalosti vydal krízový štáb opatrenia, ktoré zahŕňajú osadenie výstražných a upozorňujúcich tabuliek na výskyt medveďa na hranici intravilánu mesta, najmä v blízkosti cyklistického chodníka a vstupov do lesa.


Ďalšie dočasné opatrenia v meste

Mesto informovalo v pondelok 29. apríla o tom, že vzhľadom na vyhlásenú mimoriadnu situáciu s výskytom medveďa hnedého pristúpilo spolu s technickými službami mesta k dočasnému odstráneniu 1 100-litrových zberných nádob na komunálny odpad a 245-litrových nádob na kuchynský odpad z kontajnerového stojiska za budovou Mladosť.

Obyvatelia môžu komunálny odpad vyhadzovať do pristaveného veľkoobjemového kontajnera (VOK) na ulici Jilemnického pred vstupom do Mladosti, k dispozícii bude denne v čase od 7:30 hod. do 18:00 hod. 

„Veríme, že tieto opatrenia prispejú k väčšej bezpečnosti počas tejto mimoriadnej situácie. Zároveň predpokladáme, že budete dôslední a komunálny odpad budete vyhadzovať priamo do pristaveného VOK-u a nie do separovaného zberu, kam komunálny odpad nepatrí,“ dodáva mesto v príspevku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu