Krajská nadácia pomôže mestu Stropkov a obci Výborná po rozsiahlych požiaroch


Foto: Krajská nadácia pomôže mestu Stropkov a obci Výborná po rozsiahlych požiaroch Foto: Facebook/STROPKOV; Facebook/Spišská Belá, Maroš Vaverčák, úprava redakcie

Nadácia PSK pomôže mestu Stropkov a obci Výborná po rozsiahlych požiaroch. Správna rada prerozdelila finančné prostriedky vo výške 9 500 eur medzi troch žiadateľov – pomoc smeruje do Prešova na pomoc ukrajinským odídencom, do Stropkova a do obce Výborná, kde došlo nedávno k ničivým požiarom príbytkov. 

Stropkov dostane 5-tisíc eur, Výborná 2 500 eur

Ide o finančné prostriedky z bežného účtu nadácie, od jedného z jej donorov, ako aj z krízového fondu pre krízové situácie. Mesto Stropkov dostane 5-tisíc eur, financie pomôžu s prepravou obytných kontajnerov a zakúpením nafty na kúrenie v stanoch. 

Obec Výborná dostane 2 500 eur, suma je určená na výstavbu murovaných domov. Ide o podporu piatich zasiahnutých rodín. Kongregácia sestier Dominikánok v Prešov dostane viac ako 1 900 eur. Ide o sponzorské prostriedky vyčlenené na účel pomoci ukrajinským odídencom v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. 

Kongregácia peniaze použije na nákup oblečenia pre deti a rodičov a v spolupráci s charitou Charkov rozdistribuuje to priamo občanom Charkova, ktorí sú v existenciálnej núdzi. Krajská nadácia pre podporu rodiny pomohla tento rok už po tretíkrát.

„Vo februári prerozdelila vyše 150-tisíc medzi právnické osoby – obce a cirkvi priamo zasiahnuté zemetrasením z októbra 2023.  V marci podporila 90 svojich žiadateľov z 12 okresov, ktorým rozdelila 36-tisíc eur. Za vyše päť rokov svojho fungovania pomohla aj s aktuálnou pomocou už 900 žiadateľom, pričom celková finančná pomoc presiahla hranicu 730-tisíc eur,“ informuje prešovská župa na internetovej stránke.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu