Ako vyzerala zimná sezóna horských záchranárov? Dokopy majú za sebou vyše 2-tisíc zásahov


Foto: Ako vyzerala zimná sezóna horských záchranárov? Dokopy majú za sebou vyše 2-tisíc zásahov Foto: Ilustračné – Horská záchranná služba

V stredu 1. mája sa oficiálne skončila zimná sezóna pre horských záchranárov. V tento deň boli uzatvorené už aj najvyššie položené lyžiarske svahy. Počas tejto zimnej sezóny zasahovali horskí záchranári dokopy 2 154-krát. Hory si počas zimnej sezóny vyžiadali 12 obetí.

Najčastejšie boli požiadaní o pomoc v oblasti Nízkych Tatier, kde od 1. decembra vyrazili do terénu 1 180-krát, z toho 1 082 zásahov bolo vykonaných na lyžiarskych tratiach. Druhý najvyšší počet záchranných akcií bolo v Malej Fatre, z počtu 281 bola pomoc najčastejšie poskytnutá návštevníkom lyžiarskych stredísk, konkrétne 242-krát. Vo Veľkej Fatre zasahovali 224-krát. 

V lokalite Vysokých Tatier boli horskí záchranári požiadaní o pomoc 228-krát. V porovnaní s minuloročnou sezónou počet zásahov v Západných Tatrách stúpol. Z celkového počtu 212 záchranných akcií bolo 179 vykonaných na lyžiarskych svahoch. V Slovenskom raji vyrazili horskí záchranári do terénu 25-krát.

„Aj keď vo všetkých horských oblastiach boli najčastejšou príčinou zásahov poranenia lyžiarov, pomáhali taktiež turistom, horolezcom a ostatným návštevníkom hôr. V 206 prípadoch išlo o záchranné akcie na turistických chodníkoch, horských chatách a v turisticky bežne dostupných lokalitách. V horskom teréne mimo značených chodníkov pre turistov bolo vykonaných 23 zásahov,“ uvádza Horská záchranná služba na internetovej stránke.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu