Ministerstvo chce zakázať vulgárne či nevhodné EČV. Pripravuje zmeny, do zoznamu zaradia aj nové tabuľky


Foto: Ministerstvo chce zakázať vulgárne či nevhodné EČV. Pripravuje zmeny, do zoznamu zaradia aj nové tabuľky Foto: Redakcia, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

Nové úpravy zákona o cestnej premávke z dielne rezortu vnútra sú na spadnutie. S novinkami by chceli vyrukovať už v lete budúceho roka. Dodatky sa budú týkať prísnejšej regulácie evidenčných značiek, ktoré po novom nebudú povoľovať propagáciu extrémistických hnutí či vulgarizmov na tele štítku.

Zásadné zmeny sa dotknú aj prevozných štátnych poznávacích značiek (ŠPZ), ktoré sa podľa aktuálnych pravidiel začínajú na písmeno C. Zmeny sa dotknú aj evidenčných značiek vozidla (EČV) s písmenom M, ktoré po novom budú vydávať jednorazovo. Cieľom je uľahčenie situácie s predajom vozidiel, ako pre motoristov, ktorí si zakúpili vozidlo, tak aj pre predajcov motorových vozidiel. 

Podľa dnes platnej legislatívy sa prevozná EČV vypožičiava a následne vracia. Po nových zmenách, ktoré majú do platnosti vstúpiť už začiatkom júna budúceho roka by tak boli tieto evidenčné značky vydávané len s konkrétnou dobou platnosti. Ich cena by sa podľa súčasne nastavovaných pravidiel mala pohybovať okolo úrovne piatich eur.

Ako nám upresnil rezort, navrhovaná zmena sa bude dotýkať aj zmeny materiálu, z ktorého sú tieto ŠPZ vyrábané. Podľa nových pravidiel sa tak už naďalej nebudú vyrábať z tradičného plechu. Novým zvoleným materiálom by mal byť syntetický polyester. Táto zmena by mala zabezpečiť dostatočnú odolnosť pred externými podmienkami, no zároveň nižšie náklady na ich výrobu.

S novým systémom fungujeme už mesiace

Nový systém označovania vozidiel platí už od 1. januára minulého roka. Nové tabuľky tak už vyše 15 mesiacov neoznačujeme skratkami okresných miest. Zmena, s ktorou sme sa museli zžiť sa týkala aj viazanosti na vozidlá. Podľa pravidiel, ktoré platia od minulého roka sa tak evidenčné čísla už neviažu na majiteľa vozidla, no na samotné vozidlo.


Vizuálne zmeny tak umožnili viacero možností pre personalizované evidenčné značky, ktoré sa už od zavedenia nového systému tešia väčšej obľube. Podľa nových pravidiel, ktoré dnes rezort navrhuje, však už motoristi nebudú mať úplne voľnú ruku.

Rezort pripravuje zásadnú reguláciu

Cieľom novely má byť aj lepšie upresnenie fráz a slov, ktoré môžu byť využívané pri vytváraní EČV na mieru. Podľa novej regulácie tak nebudú môcť obsahovať symboly a písmená v prípade, ak vyjadrujú hanlivé výrazy, vulgarizmy či dokonca frázy propagujúce extrémistické hnutia. Tento krok je podľa rezortu zásadný, nakoľko od zavedenia nového systému EČV na slovenských cestách registrujú nárast záujmu o takzvané „voliteľné ŠPZ“.

 

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: