Rys Zora je veľká bojovníčka aj napriek ťažkému osudu sa ju podarilo zachrániť


Foto: Rys Zora je veľká bojovníčka aj napriek ťažkému osudu sa ju podarilo zachrániť
Galéria: 7 fotiek
Foto: Martin Žákovský

V roku 2016 bolo oficiálne sprístupnené miesto kde nájdete exotiku na dosah ruky. Takýmto miestom je vo Veľkej Lomcici na Lipovej ulici Wild Park, ktorý vznikol na základe pretvorením ochranárskych myšlienok zakladateľov neziskovej organizácie do reálnej podoby. „Fungujeme ako relaxačno-edukačné centrum. Zvieratá, ktoré u nás uvidíte sú súčasťou vzdelávacích programov. Počas nich máte možnosť stretnúť sa s niektorými ich zástupcami, ale hlavne sa dozvedieť niečo o nich a o ich prirodzenom prostredí, v ktorom žijú. Naším cieľom sú záchranárske projekty na ešte voľne žijúce druhy zvierat a na ochranu ich prirodzeného prostredia. To všetko podporujú aj návštevníci Wild Parku,“ uviedla Michaela Doušová manažérka Wild Park Resort.

Prvými obyvateľmi boli servali africké, mačky Savannah a ohrozený druh sibírske tigre Frida a Rufus, kvôli ktorým park vznikol.

Momentálne sa vo Wild Parku nachádza 42 druhov prevažne exotických zvierat čo predstavuje približne 140 kusov zvierat, medzi ktoré patrí aj rys Zora. „Z nášho partnerského chovu nám minulé leto priviezli rysa ostrovida, ktorý by bez ľudskej starostlivosti neprežil. Šlo o umelé dokrmovanie, ktoré bolo veľmi náročné hlavne pre malého rysa, pretože všeobecne pre šelmy je umelá strava ťažko stráviteľná a majú po nej tráviace ťažkosti. Napriek ťažkému osudu, pri ktorom dostal infekciu a ťažko sa mu vyvinuli kĺby, prežil a dostal meno Zora. Mala 3 mesiace a bola sama, ale mláďatká v jej veku potrebujú byť so svojou mamou alebo minimálne so súrodencami,“ pokračuje Michaela Doušová.

O zvieratá sa starajú dobrovoľníci ale aj päť pracovníkov, ktorý sa vedia postarať o každé zviera vo Wild Parku.

Michaela Doušová sa rozhodla pre záchranu rysa urobiť všetko. Kedže býva priamo vo Wild Parku, Zora skončila v jej posteli a spoločnosť rysovi robili aj perzské mačky, ktoré Michaela má doma. „Bola spokojná len vtedy, keď bola v niekoho blízkosti. Zvykla si na moju prítomnosť až tak, že ma berie za svoju náhradnú mamu, aj keď dnes je už 1,5 roka stará. Stále, keď ma počuje, tak ma vyhľadáva a volá ma. Toleruje aj niektorých kolegov, ktorí s ňou boli, keď bola malá, ale drží si odstup. Samozrejme, že aj na mňa niekedy vyskočí, ak urobím niečo, čo sa jej nepáči. Beriem to ako normálnu vec, pretože je to šelma a pár škrabancov ešte nikoho nezabilo. Verím, že náš vzťah potrvá ešte veľmi dlho,“ dodala Michaela Doušová z Wild Parku. Vo Wild Parku sa môžete zábavnou formou vzdelávať, dotknúť sa exotických zvierat a zároveň podporiť dobrú vec.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Wild Park Rsort