Polnočná šibačka už nie je v Lendaku tak obľúbená. Tradície sa menia, príjemnejšie sú kúpačky počas dňa


Foto: Polnočná šibačka už nie je v Lendaku tak obľúbená. Tradície sa menia, príjemnejšie sú kúpačky počas dňa

Veľká noc je považovaná za najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorým si veriaci pripomínajú umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Špecifický význam však má aj Veľkonočný pondelok, ktorý sa spája s tradičnou kúpačkou a šibačkou.

Týmto zvykom majú chlapci zabezpečiť dievčatám zdravie, krásu a plodnosť. V dnešnej dobe je táto tradícia v mnohých častiach Slovenska kritizovaná, no stále sú oblasti, v ktorých sa zachováva. Patrí medzi ne aj podtatranská obec Lendak. 

V Lendaku sa veľkonočné sviatky trávia v kruhu najbližších, v pokoji a od Zeleného štvrtka až po Veľkonočnú nedeľu sa veriaci zdržiavajú v kostole. Na Veľký piatok majú Lendančania na programe okrem omše aj krížovú cestu a na Bielu sobotu, teda v deň, keď sa končí pôst, trvá večerná omša tri až štyri hodiny. Na Veľkonočnú nedeľu prebieha o šiestej hodine ráno tradičné posvätenie jedál. 

Na Veľkonočný pondelok prichádza spomínaná kúpačka. „Bývalo to tak, že kúpačka začala v pondelok po polnoci,“ hovorí Lendačan Marek, ktorý sa zopárkrát tejto nočnej akcie zúčastnil. V noci sa zišli rôzne partie chlapcov, ktorí spolu chodili po domoch oblievať a šibať mladé dievčatá. 

Vo veľkých partiách je dokopy aj 20 chlapcov, v tých menších približne 10, nesú so sebou harmoniku a k domu prichádzajú so spevom. Typickým odevom je lendacký kroj, počas kúpačky z neho majú na sebe chlapci väčšinou len lendackú košeľu. 



V tejto obci neexistuje, že by dievčatá kúpačov nevpustili a nepohostili. „Nikdy nechodíme do domov, v ktorých dievčatá bližšie nepoznáme, chodíme len tam, kde budeme vítaní,“ vyjadril sa Lendačan Mário.

Partie sú obrovské a dať každému čokoládové vajíčko je nemožné, preto za odmenu dostanú pohostenie a fľašu alkoholu, ktorú prinesú dievčatá na „skladačky“. Na skladačkách sa stretnú na jednom mieste kúpači a dievčatá v pondelok večer, dokopy je tam aj 50 ľudí. 

Veľké partie lendackých chlapcov po sebe niekedy zanechajú aj škody, keďže ukočírovať také množstvo ľudí je pre domácich často nemožné. Podľa tradície si v dome, v ktorom okúpu dievčatá, naberú vodu pre ďalší dom. A to podľa našich lendackých sprievodcov občas prinesie aj odtrhnutý kohútik na umývadle či vyduté podlahy. „Keď je partia uvedomelých chlapcov, tak sa také nehody nestávajú, je to pokojnejšie,“ dodal Marek. 

Šibačky sa zúčastňujú poväčšine chlapci do ukončenia strednej školy, vysokoškolákov a ženatých mužov tam hľadať budete márne. Samozrejme, nájdu sa aj 27-roční, no to je už individuálne. Tradície na celom svete sa menia, rovnako aj v tejto podtatranskej obci.

Nočná kúpačka už nie je tak obľúbená, no je to príjemnejšie aj pre rodiny, ktoré ich môžu v pokoji pohostiť počas Veľkonočného pondelka. Stávajú sa aj príjemnejšie prekvapenia ako odrhnuté vodovodné kohútiky, Mário spomína na to, že jeho kamarát počas šibačky požiadal svoju priateľku o ruku. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu