Pred 57 rokmi získal Oscara film natáčaný v Sabinove. Obchod na korze prekročil rozpočet o 700-tisíc korún


Foto: Pred 57 rokmi získal Oscara film natáčaný v Sabinove. Obchod na korze prekročil rozpočet o 700-tisíc korún
Galéria: 4 fotky
Foto: Youtube/Chodnik Obchodnakorze

Kultový film Obchod na korze zabodoval 18. apríla 1966 na slávnostnom udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Ako prvý česko-slovenský film získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Tragikomický príbeh vznikol podľa knižnej predlohy Ladislava Grosmana.

Film sa začal natáčať 12. júna 1964 v Sabinove a rozpočet bol prekročený až o 700-tisíc korún. V hlavných úlohách zahviezdil Jozef Kroner a Ida Kamińska, režíroval ho Ján Kadár a Elmar Klos. Hoci sa film natáčal v meste Sabinov, v knižnej predlohe sa odohrával v Humennom, odkiaľ pochádzal aj spisovateľ Ladislav Grosman. 

„Témou diela je Slovensko a holokaust na pozadí druhej svetovej vojny, základným motívom dilema hlavného hrdinu, jednoduchého človeka stolára Tóna Brtka, či dokáže odporovať zlu stelesnenému protižidovskými zákonmi a ich fašistickými vykonávateľmi,“ informuje portál vtedy.sk.


V čase natáčania filmu bolo humenské centrum mesta, teda korzo, nevhodné na natáčanie, pretože tam postavili nové stavby, ktoré sa dobovo nehodili do filmu. Filmári však prišli do Sabinova hľadať komparzistov a miestni im odporučili, aby navštívili sabinovskú väznicu. 

„Keď tam prišli, viacerí dozorcovia ponuku ihneď prijali. Natáčanie si vraj priam užívali, mohli si týmto spôsobom oddýchnuť od atmosféry, aká u nich vo väznici panovala,“ uvádza internetová stránka sabinov.eu.

Pre natáčanie filmu boli na objednávku ušité gardistické uniformy, v tej dobe už nebolo možné zohnať originály. Obyvatelia začali upozorňovať na rozdiely medzi originálnymi a objednanými uniformami. Podľa portálu sabinov.eu zaviedli filmárov do svojich domov a zo skríň začali vyťahovať staré gardistické uniformy, aby ukázali rozdiel. 

V Sabinove sa v júni 2006 otvorila v Kultúrnom centre expozícia s exponátmi z nakrúcania filmu, mnohé z nich darovali obyvatelia mesta, no je medzi nimi aj kópia sošky Oscara, ktorú darovala manželka scénaristu. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu