Kedy budú vianočné trhy v okresných mestách Prešovského kraja? Pozrite si, aký program si obce pripravili


Foto: Kedy budú vianočné trhy v okresných mestách Prešovského kraja? Pozrite si, aký program si obce pripravili Foto: Freepik.com

Vôňa vianočného punču, sladkosť čerstvo napečených medovníčkov či jemné melódie tradičných kolied, to všetko neodmysliteľne patrí k vianočným trhom. Na to, aby sme zažili takúto predvianočnú atmosféru, nemusíme cestovať niekoľko hodín ďaleko, pretože okresné mestá Prešovského kraja pripravujú svoje vlastné trhy. Tešiť sa tak môžete na lokálnych predajcov, kupovanie vareného vína bez dlhých radov a určite tam stretnete vašich susedov či známych z práce. Na ktoré vianočné trhy z našej ponuky sa chystáte?

Prešovské vianočné trhy plné noviniek

Kedy: od 25. novembra do 22. decembra a od 26. decembra do 31. decembra

Kde: na Hlavnej ulici

V Prešove sa vianočné trhy začínajú v sobotu 25. novembra a budú trvať do piatka 22. decembra. Po sviatočnej prestávke budú pokračovať od utorka 26. decembra do nedele 31. decembra. Park kultúry a oddychu, ktorý organizuje toto podujatie, sľubuje tento rok aj novinky ako iné miesto pre pódium, trhy pre deti či oddychovú zónu. Návštevníkov čaká 65 stánkov s predajcami z okolia, ktorí budú ponúkať chutné dobroty, teplé nápoje a rôzne výrobky.

Ako každý rok, aj tento sa môžete zastaviť pri charitatívnom stane, kde váš príspevok pomôže ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Počas celých trhov sú pripravené vystúpenia slovenských hudobníkov a spevákov, ako aj scénky či tance regionálnych folklórnych súborov. Viac o trhoch a ich programe nájdete na tomto odkaze

Vianočné trhy v Starej Ľubovni budú na dvoch miestach

Kedy: od 11. decembra do 16. decembra

Kde: pešia zóna na Obchodnej ulici a na Námestí svätého Mikuláša

V Starej Ľubovni sa vianočné trhy začnú v pondelok 11. decembra, kedy sa na pešej zóne na Obchodnej ulici otvoria predajné stánky. Podľa mesta by mali byť otvorené od 9:00 do 18:00 hod. s tým, že domčeky predávajúce občerstvenie budú fungovať maximálne do 22:00 hod. Na predaj bude rôzny sortiment ako napríklad remeselné výrobky, vianočné dekorácie, stromčeky, pstruhy a občerstvenie - koláče, punč, med alebo medovina. 

„V minulom roku sa po prvý raz uskutočnili vianočné trhy v inom priestore, a to na Námestí svätého Mikuláša v časti uzavretého ľubovnianskeho námestia, čo mnohí občania nášho mesta privítali. Trhy boli obohatené mnohými vianočnými atrakciami a programom. V tomto roku plánujeme v začatej tradícii pokračovať,“ prezradila Monika Dušeková z oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže mesta Stará Ľubovňa. 

Najdôležitejším bodom vianočných trhov bude pripravený program v piatok 15. a v sobotu 16. decembra. Tých najmenších poteší divadielko, rôzne hry a fotenie sa na koči s anjelom a čertom. Vystúpia aj domáci hudobníci ako Janais, Nika Barľak a kapela Rosa.

Trhy v Stropkove budú mať 40 predajcov

Kedy: od 21. decembra do 22. decembra

Kde: v centre Stropkova

Vianočné trhy v Stropkove si môžete užiť tesne pred sviatkami, teda vo štvrtok 21. a v piatok 22. decembra. Mesto očakáva približne 40 predajcov, ktorí budú ponúkať najmä vianočné remeselné výrobky a občerstvenie. Návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičný primátorsky punč. Stánky budú otvorené od 9:00 do 18:00 hod. V pripravenom programe odznejú koledy, vinše a vianočné pásma. Vo štvrtok vystúpia žiaci základných a umeleckých škôl a v piatok sa predstaví Folklórny súbor Stropkovčan. 

Mikulášske trhy v Snine

Kedy: od 24. decembra do 25. decembra

Kde: Námestie centrum

Tradičné Mikulášske trhy sa budú v Snine konať v piatok 24. a v sobotu 25. novembra. Ako informovalo mesto redakciu Prešovak.sk, počas vianočných sviatkov bude fungovať stánok podávajúci vianočný punč. Súčasťou mikulášskych trhov bude aj konopná farma a remeselná ulička, kde si návštevníci budú môcť kúpiť hotové drevené alebo prútené dekorácie a keramiku. Chýbať nebudú ani stánky s oblečením, bytovým textilom, obuvou, koženou galantériou, háčkovanými hračkami a šperkami.

V gastro stánkoch môžete ochutnať rôzne tradičné vianočné lahôdky ako medovinu, punč, trdelník a iné pochutiny. Predajné stánky budú počas mikulášskych trhov otvorené od 8:00 do 20:00 hod. Domčeky s občerstvením budú fungovať v piatok do 22:00 hod. a v sobotu do 20:00 hod. Mestské kultúrne a osvetové stredisko pripravilo sériu kultúrnych podujatí s názvom Čarokrásne Vianoce, ktoré budú prebiehať počas trhov ale rovnako aj počas celého adventu až do konca vianočnej sezóny.


Sabinovčania sa môžu tiež tešiť na vianočné trhy

Kedy: od 18. decembra do 20. decembra 

Kde: v centre Sabinova

Mesto Sabinov pripravuje pre svojich obyvateľov aj ostatných návštevníkov vianočné trhy, ktoré budú od pondelka 18. decembra do stredy 20. decembra. Predajcovia v stánkoch budú ponúkať sladké aj slané občerstvenie, drevené výrobky, oblečenie a hračky. Ich predajný čas by mal byť od 8:00 do 24:00 hod.

S príchodom vianočného času chystá Mestské kultúrne stredisko aj niekoľko podujatí. V utorok 5. decembra si deti môžu pozrieť vianočnú rozprávku v podaní bábkového súboru Halabala a detí z detského folklórneho súboru Sabiník. Poslušným deťom príde rozdať balíčky so sladkosťami Mikuláš a večer sa môžu všetci obyvatelia prísť pozrieť na rozsvietenie vianočnej jedličky v parku na námestí. 

V pondelok 18. decembra vystúpia na pódiu na námestí deti zo základných, materských a umeleckých škôl v meste so svojim vianočným programom. V utorok 16. decembra sa na tomto istom mieste predstaví detský folklórny súbor Sabiník a folklórny súbor Sabinovčan so všetkými svojimi tanečnými, speváckymi a hudobnými členmi. Záverečnou bodkou programu bude vianočný koncert speváčky Veroniky Rabada.

V Humennom bude už 26. ročník vianočných trhov

Kedy: od 1. decembra do 2. decembra

Kde: na pešej zóne

V poradí už 26. vianočné trhy v Humennom sa budú konať od piatka 1. decembra do soboty 2. decembra na Námestí slobody. Stánky budú mať v ponuke oblečenie, textilné výrobky či veci do domácnosti. V Uličke remesiel nájdu návštevníci výrobky z keramiky, dreva, kože alebo medu, zastúpenie bude mať napríklad aj patchwork. Stánky s občerstvením a zábavné atrakcie budú otvorené počas obidvoch dní od 8:00 do 21:00 hod. Predajné stánky s iným sortimentom a remeslá budú k dispozícii od 8:00 do 18:00 hod.

Trhy sa slávnostne otvoria pri Fontáne lásky v piatok 1. decembra o 15:00 hod. V rámci sprievodného programu sa predstaví skupina Hačure a popoludnie spríjemní aj skupina Medium z Čirča. V piatok sa môže verejnosť tešiť ešte aj na primátorský punč v čase od 13:00 do 18:00 hod., kde výťažok sa použije na charitatívne účely.

Na vianočných trhoch v Levoči bude aj Perinbaba

Kedy: v sobotu 9. decembra

Kde: v centre mesta

Vianočné trhy v meste Levoča budú prebiehať v sobotu 9. decembra. Návštevníci trhov nájdu v predajných stánkoch výrobky a dekorácie z dreva, bižutériu, keramiku, pečené oblátky, háčkované a šité výrobky, vianočné dekorácie, výrobky z medu, domáce sirupy a džemy, košíky, macrame, patchwork a dokonca aj výrobky žiakov z miestnych škôl a inštitúcii. Všetky stánky budú otvorené od 13:00 do 18:00 hod.

Počas trhov bude aj sprievodný program na tému Perinbaba. Na pódium v altánku v severnom parku sa postavia deti zo škôl v meste, spevácky zbor z Denného centra seniorov aj miestni akrobati. Svojou hudbou spríjemnia vianočnú atmosféru Janko Kulicha s kolégiom a duo The Rocking two. 

Rezbár Adam Bakoš bude v rámci programu vyrábať ľadovú sochu Perinbaby, ktorá bude zdobiť námestie až do roztopenia. Počas trhov si budete môcť vychutnať aj vyhliadku na vežu Baziliky svätého Jakuba. Rozprávková Perinbaba spolu so Zubatou sa budú premávať na koči ťahanom koňmi po Námestí Majstra Pavla. Program bude prebiehať aj v mestskom kine, kde si bude môcť verejnosť pozrieť rozprávku Perinbaba II.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu