Prešovské vianočné trhy prinesú tento rok tri novinky. Trvaním budú druhé najdlhšie na Slovensku


Foto: Prešovské vianočné trhy prinesú tento rok tri novinky. Trvaním budú druhé najdlhšie na Slovensku Foto: Facebook/PKO Prešov

Vianočné trhy v Prešove sa začnú už o pár dní, a to od 25. novembra do 22. decembra. Po sviatkoch budú pokračovať od 26. decembra  do 31. decembra. Medzi krajskými mestami sa práve Prešov môže pýšiť tým, že má druhé najdlhšie trvajúce vianočné trhy na Slovensku. 

“Našou snahou je pokračovať v silnej tradícii tohto podujatia, a zároveň prinášať nové moderné prvky, ktoré zatraktívnia celé vianočné trhy. Organizátori si pre návštevníkov pripravili viacero noviniek,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha. 

Zmenené miesto pódia, oddychová zóna či detské trhy

Prešovčania už z minuloročných trhov môžu vedieť, že pódium stálo vždy na Hlavnej ulici pri soche koňa. Tento rok sa Park kultúry a oddychu mesta Prešov, ktorý organizuje vianočné markety, rozhodol presunúť javisko všetkých predstavení pred Konkatedrálou svätého Mikuláša.

Týmto krokom sa bude dať rozšíriť zóna pre divákov spolu so sekciou jedla a pitia. Pribudne veľký osvetlený stan, vďaka ktorému si návštevníci budú môcť vychutnať vianočné dobroty v pohodlí a v teple za každého počasia.

Tento gastro stánok s názvom Pub u anjela nájdete v centre Južného parku. Ak vás sledovanie vystúpení či nakupovanie vyčerpá, môžete si tu aj vydýchnuť v oddychovej zóne mimo rušnej pešej zóny, kde vianočnú atmosféru budú dotvárať svetelné inštalácie.

Najmenší návštevníci budú mať pripravené vlastné detské trhy, kde sa môžu tešiť na kolotoče, palacinky, nealkoholický punč a stánky s detským tovarom. Detské mestečko sa bude nachádzať v južnej časti pešej zóny pri soche koňa.


Bude pokračovať až do Južného parku, kde budú môcť malí návštevníci obdivovať alej vianočných stromčekov. O ich rôznu výzdobu sa postarajú žiaci prešovských základných škôl so svojimi ručne vyrobenými ozdobami.

Vianočná ponuka v stánkoch

Počas vianočných trhov budú lokálni remeselníci a predajcovia vianočného tovaru ponúkať svoje výrobky v dokopy 65 stánkoch. V jednom z nich nájdu návštevníci charitu a primátorsky punč, ktorých zisk bude venovaný podpore tých najslabších.

Novou atrakciou bude aj kolotoč s prútenými košmi na ručný pohon, ktorý povozí menšie deti. K prešovským vianočným trhom už tradične patrí drevený vyrezávaný betlehem od autora Juraja Antoňáka, ktorý bude stáť na obvyklom mieste pred konkatedrálou.

“Našim zámerom je okrem iného zvyšovať návštevnosť a podporovať rozvoj cestovného ruchu. Po minuloročnej pozitívnej skúsenosti a spätnej väzbe od návštevníkov sme sa opäť rozhodli pokračovať s vianočnými trhmi aj po 26. decembri. Ide o veľmi silné obdobie stretnutí rodín a priateľov, ktoré je zároveň časom školských prázdnin, čomu sme prispôsobili aj program na pódiu počas Štefana a Silvestra,” uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková. 

Viac o programe počas trhov a otváracích hodinách jednotlivých stánkov nájdete na tomto odkaze



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu