Zvuky kostolných zvonov mätú Prešovčanov. Prečo zvonia aj o polnoci?, pýtajú sa


Foto: Zvuky kostolných zvonov mätú Prešovčanov. Prečo zvonia aj o polnoci?, pýtajú sa Foto: Facebook/Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.

Prešovským éterom sa nesie nová téma. Niektorých miestnych prekvapil nečakaný jav. Kostolné zvony sa mestom rozozneli aj o polnoci. Nečakané zvuky, ktoré by ľudia o tomto čase čakali snáď len vo Vatikáne, však majú jasné opodstatnenie. 

Ako miestni popisujú, zvuky kostolných zvonov sa rozozneli naprieč celým Prešovom. Počuli ich obyvatelia centra a sídlisk, v ojedinelých prípadoch ich započuli aj obyvatelia mestských častí. Dôvodom je oslava pravoslávneho obdobia Veľkej Noci. Zatiaľ, čo katolíci svoj najväčší sviatok oslávili už v skorom apríli, pravidlá pravoslávnej cirkvi hovoria o inom dátume. 

Pravoslávni veriaci sa pridržiavajú Juliánskeho kalendára. Preto majú oproti katolíkom tieto sviatky „posunuté“. Ako pre Prešovak povedal katechéta Juraj: „Špecifikum pravoslávia je, že sa sviatky Veľkej noci nemôžu sláviť pred židovskou Paschou. Posunuté majú napríklad aj Vianoce. Zatiaľ, čo my sme po Novom roku už v ‘povianočnom období’, pravoslávni veriaci sa v tom čase ešte len pripravujú na slávenie príchodu Krista.“  Dodal, že podľa zvyklostí tak oslavy Veľkej noci pripadli práve na prvé májové dni.

Prešov je špecifickým mestom

Ľudia sa v diskusii spoločnými silami snažili prísť na pôvod polnočných zvonov. Plodná debata však priniesla aj iné ovocie. Prešovčania môžu byť hrdí aj na to, že v srdci Šariša sa vedia pochváliť jedinečným unikátom. Ako napísal jeden z komentujúcich, Prešov je veľmi špecifickým mestom. „V Prešove je nielen pravoslávne biskupstvo, ale aj gréckokatolícke a evanjelické. Nikde inde to nie je, unikát,“ napísal František.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu