Herečka Milka Zimková, rodáčka z Okružnej, zomrela vo veku 71 rokov


Foto: Herečka Milka Zimková, rodáčka z Okružnej, zomrela vo veku 71 rokov Foto: vtedy.sk

Herečka, spisovateľa a scenáristka Milka Zimková zomrela v utorok 30. mája vo veku 71 rokov. V roku 1980 sa preslávila v kultovom filme Pásla kone na betóne. Tragikomické filmové dielo vzniklo v rodnom kraji Milky Zimkovej na základe jej knižného debutu. V roku 1995 sa film dočkal voľného pokračovania ... kone na betóne. 

Milka Zimková sa narodila 1. augusta 1951 v obci Okružná, zmaturovala na gymnáziu v Prešove a v rokoch 1969 až 1973 študovala v Bratislave herectvo na Vysokej škole múzických umení.

Okrem spomínaného úspešného filmu sa predstavila aj vo filmoch Kosenie jasrabej lúky, Zrelá mladosť, Sedmé nebe, Proč? a Montiho čardáš. Dramatické diela Neveľo nás idze, neveľo nám treba, Sojka, Čas kikiríkania, Žniva alebo To len tak naoko si napísala a režírovala sama. 


Ako informuje portál vtedy.sk, Zimková svojimi prózami obohatila slovenskú literatúru o obrazy života ľudí šarišského regiónu, vniesla do nej svoj rodný dialekt a aj vyhranené ľudské, predovšetkým ženské hrdinky, charakteristické svojou odvahou a ochotou podstupovať drobné i väčšie životné zápasy.

Za svoju hereckú a autorskú prácu získala mnoho ocenení, medzi nimi aj Hlavnú cenu medzinárodnej poroty na 40. festivale Divadla jedného herca v poľskej Vroclave. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu