FOTO: V Humennom a Snine si pripomínajú 79. výročie oslobodenia od fašizmu


FOTO: V Humennom a Snine si pripomínajú 79. výročie oslobodenia od fašizmu
Galéria: 17 fotiek
Foto: humenne.sk

Obyvatelia Sniny a Humenného si v týchto dňoch pripomínajú uplynutie 79 rokov odo dňa, kedy boli oslobodení od fašizmu. Humenčania sa pri tejto príležitosti zhromaždili v piatok 24. novembra 2023 pri Pamätníku vďaky. Položením vencov vzdali hold hrdinom, ktorí ťažko bojovali za pokojný život v mieri.

S hlbokou pietou sa skláňame pred všetkými, ktorí sa svojou účasťou podieľali na porážke fašizmu. Všetko je už minulosťou, na ktorú však nesmieme zabúdať, pretože vďaka nej dnes slobodne kráčame ulicami mesta, vďaka nej už niekoľko generácií Humenčanov nepozná útrapy vojny a vďaka nej môžeme byť súčasťou modernej Európy,“ vyjadril v príhovore primátor mesta Miloš Meričko. Hrdinské činy osloboditeľov ostanú podľa neho naďalej zapísané v histórii mesta i v myšlienkach obyvateľov.

Stretnutia sa zúčastnili mnohí predstavitelia mesta, Prešovského samosprávneho kraja, predstavitelia štátnych inštitúcií a verejnosť. O hudobný doprovod sa postarali Mestský dychový orchester Chemlon a Spevácky zbor mesta Humenné, prednesom prispel Simon Baláž. Vojaci z vojenského útvaru v Michalovciach asistovali pri kladení vencov. 


Sninčania si dôležité výročie pripomenuli taktiež kladením vencov, a to pri Pomníku obetiam druhej svetovej vojny. Pietneho aktu v piatok 24. novembra sa zúčastnil aj primátor Peter Vološin, ktorý v príhovore zdôraznil, že obce, mestá a štáty musia byť aj dnes bdelé a spolupracovať pri udržaní mieru, slobody, demokracie a bezpečného života svojich občanov.

„Naše zhromaždenie k 79. výročiu oslobodenia mesta Snina pripomína, že každý z vojakov, ktorí odpočívajú tu aj na mnohých iných miestach Slovenska, mali svoje sny a predstavy, ako žiť slobodný život v mieri a vo svojej vlasti,“ povedal Vološin. Deň spomienky na oslobodenie pripadá v Snine na 25. novembra. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu