Prezidentka udelila štátne vyznamenanie aj piatim osobnostiam z Prešovského kraja


Foto: Prezidentka udelila štátne vyznamenanie aj piatim osobnostiam z Prešovského kraja Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 14. januára 33 osobností spoločenského, kultúrneho a športového života, sedem z nich bolo in memoriam. Štátne vyznamenania udelila v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave aj piatim osobnostiam z Prešovského kraja – Eve Sopkovej, Petrovi Gombitovi, Eve Gašparovej, Mariánovi Markovi a Blahovi Uhlárovi. 

„Blahoželám a zároveň ďakujem všetkým oceneným. Píšete príbeh Slovenska – svojou prácou, obetavosťou, vedeckým bádaním, odvahou, umeleckými dielami, alebo aj stopami v snehu či na ľadovej ploche. Vydržme ho spoločne písať ďalej. Som presvedčená, že príbeh písaný takýmito výnimočnými ľuďmi nám bude spoľahlivo ukazovať cestu,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

Peter Gombita

Peter Gombita je katolíckym kňazom a riaditeľom neziskovej organizácie Oáza – Nádej pre nový život v Záhrade Bernátovce neďaleko Košíc. Prístrešie a opateru tam nachádzajú ľudia, ktorí stratili nielen domov, ale často aj svoje sociálne zázemie a zdravie.

„Prostriedky na podporu a pomoc chudobným a chorým si musí neraz vybehať. Nielen v prenesenom zmysle, ale i doslova, keďže organizuje behy a maratóny s cieľom vyzbierať peniaze na dobročinné ciele. Pamätný je jeho viac než 1 500 kilometrový beh z Košíc za Svätým Otcom do Vatikánu,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Narodil sa vo Vranove nad Topľou a v roku 1988 ho po skončení štúdia teológie v Rožňave vysvätili za kňaza. Bol kaplánom vo farnosti Košice – Juh a v Snine. Ako farár pôsobil vo Svidníku aj v Nižnej Šebastovej. Prezidentka Slovenskej republiky udelila Petrovi Gombitovi štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky.

Ocenený katolícky kňaz Peter Gombita

Eva Sopková

Psychologička Eva Sopková ako jedna z prvých prelomila mlčanie počas totalitného režimu, keď bolo násilie na ženách tabuizovaným a neriešeným problémom. Keď založila manželskú poradňu v Humennom, ukázalo sa, že polovica klientok zažívala domáce násilie. O téme neexistovala dostupná literatúra, a preto začala študovať zahraničné zdroje. Týraným ženám chcela pomôcť.

Po Novembri 1989 položila teoretické i praktické základy metodiky psychologickej pomoci pri násilí páchanom na ženách v partnerských vzťahoch. V Humennom založila prvý bezpečný ženský domov a po celom Slovensku zakladala špecializované poradenské centrá Pro familia, ktoré sa postupne osamostatňovali a fungujú dodnes.

Ocenenie pre Evu Sopkovú je tiež povzbudením pre ďalších jej nasledovníkov a nasledovníčky – a zároveň aj varovný signál pre spoločnosť, aby pred touto témou nezatvárala oči,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá Eve Sopkovej udelila štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky.

Ocenená psychologička Eva Sopková

Eva Gašparová

Učiteľka Eva Gašparová výrazne prispela k vzdelávaniu rómskych detí v ich rodnom jazyku a pomáhala zavádzať rómčinu do škôl na Slovensku. Rodáčka z Kukovej sa stala učiteľkou ruského a nemeckého jazyka, no napokon sa zamerala na rómčinu.V roku 2005 získala osvedčenie o odbornej spôsobilosti vyučovať rómsky jazyk a literatúru.


Je spoluautorkou prvých Pravidiel rómskeho pravopisu, Učebnice rómskeho jazyka pre stredné školy, a takisto aj ďalších učebníc či projektov zameraných na výučbu rómskeho jazyka, ale aj na vzdelávanie učiteľov. Prezidentka Slovenskej republiky udelila Eve Gašparovej štátne vyznamenanie Medailu prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry.

Vzhľadom na aktuálny zdravotný stav Evy Gašparovej štátne vyznamenanie prevzala jej dcéra Eva Hmilanská

Marián Marko

Už takmer 25 rokov vedie Divadlo Alexandra Duchnoviča, jediné profesionálne divadlo na Slovensku, ktoré uvádza inscenácie v rusínskom jazyku a v repertoári má aj inscenácie v ukrajinčine. Narodil sa v Medzilaborciach a mladosť prežil v Palote na slovensko-poľskom pohraničí. Herecká profesia ho priťahovala od detstva, a tak po konkurze nastúpil ako elév do divadla, ktorému je verný dodnes. 

Herectvo vyštudoval v Kyjeve a pätnásť rokov bol členom činohry súboru. Napokon sa v roku 1999 stal jeho šéfom. Inscenácie, ktoré v Prešove vznikajú, však presahujú formát regionálneho divadla, o čom svedčia aj ohlasy kritiky a množstvo ocenení, napríklad cena Jozefa Kronera za inscenáciu Revízor či nominácie na ocenenie Dosky. Prezidentka Slovenskej republiky udelila Mariánovi Markovi štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky. 

Ocenený riaditeľ DAD Prešov Marián Marko

Blaho Uhlár

„Divadelný burič, búrač i staviteľ. Zbúral konvenciu, podľa ktorej divadlo či všeobecne kultúra patria medzi kamenné múry inštitúcií. A vybudoval nezávislý divadelný súbor založený na presvedčivej umeleckej výpovedi, na ľuďoch, na tvorivom procese. Rodák z Prešova,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Pôsobil v trnavskom Divadle pre deti a mládež, dnešnom Divadle Jána Palárika. Myšlienku autorského divadla uplatnil pri spolupráci s ďalším trnavským divadlom DISK, či s Divadlom Alexandra Duchnoviča v Prešove. V marci 1991 malo svoju prvú premiéru divadlo, ktoré založil spolu s výtvarníkom Milošom Karáskom.

So svojimi inscenáciami zožal množstvo úspechov doma i v zahraničí. V rokoch 1994 – 1998 sa divadlo ocitlo bez akejkoľvek podpory. Napriek odporu verejnosti a petíciám bolo v roku 2006 úplne vytlačené výstavbou v zóne Pribinova. Naďalej však pracuje s „novou“ Stokou, aj s trnavským ochotníckym súborom DISK.

Prezidentka Slovenskej republiky udelila Blahovi Uhlárovi štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia.

Ocenený Blaho Uhlár


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu