FOTO: Vranovská nemocnica odštartovala nový dobrovoľnícky projekt Krajší deň


FOTO: Vranovská nemocnica odštartovala nový dobrovoľnícky projekt Krajší deň
Galéria: 11 fotiek
Foto: Penta Hospitals SK, a. s.

Pacientom v Nemocnici Penta Hospitals Vranov nad Topľou budú čas spríjemňovať dobrovoľníci. Nemocnica odštartovala v piatok 13. októbra projekt dobrovoľníckych centier Krajší deň. Ambasádorom projektu vo vranovskej nemocnici sa stal spevák Tomáš Bezdeda. 

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno- diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu,“ hovorí Tatiana Kosťová, autorka a garantka projektu Dobrovoľnícke centrá Krajší deň v sieti nemocníc Penta Hospitals Slovensko.

Dobrovoľnícky projekt vznikol ešte v roku 2016, kedy sa doň zapojili prvé nemocnice siete Svet zdravia, teraz už Penta Hospitals Slovensko, a to v Humennom a Banskej Štiavnici. Postupne sa pridávali ďalšie a dnes oficiálne projekt spustila aj nemocnica vo Vranove nad Topľou.

Celý priebeh návštevy je prispôsobený predstavám a zdravotnému stavu pacienta. Môže ísť o tichú prítomnosť, rozhovor, prechádzku, čítanie knihy či hranie spoločenskej hry. Obľúbené sú aj tvorivé dielničky, v rámci ktorých dobrovoľníci s pacientmi vyrábajú rôzne maličkosti, ktorými potom obdarúvajú svojich blízkych alebo sa využívajú na skrášlenie nemocničných priestorov. Okrem individuálnej dobrovoľníckej práce centrá organizujú aj spoločné akcie pri príležitosti sviatkov, ako sú Mikuláš, Vianoce či Veľká noc.


V rámci centra Krajší deň sa vo vranovskej nemocnici pacientom venuje už 28 dobrovoľníkov. V nemocnici im je k dispozícii jeden zamestnanec ako ich koordinátor, ktorý súčasne spolupracuje s inštitúciami a s organizáciami v meste. Pomáha dobrovoľníkom pri výbere vhodných pacientov, predstaví dobrovoľníka pacientovi, venuje sa dobrovoľníkom pri zabezpečovaní ich potrieb vyplývajúcich z pôsobenia v nemocnici. Najviac záujemcov o dobrovoľnícku činnosť pochádza z radov študentov, no sú medzi nimi aj dôchodcovia a ľudia v produktívnom veku.

Bližšie informácie vrátane potrebných kontaktov na dobrovoľnícke centrá Krajší deň pre záujemcov nájdete na tomto odkaze





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu