Viete, za čo sa udeľuje Sacharovova cena a kto sú jej laureáti? Výstava v Úrade PSK vám to odhalí


Foto: Viete, za čo sa udeľuje Sacharovova cena a kto sú jej laureáti? Výstava v Úrade PSK vám to odhalí Foto: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Vo vestibule Úradu Prešovského samosprávneho kraja v Prešove prebieha výstava, ktorá približuje laureátov Sacharovovej ceny. Expozíciu pripravil Európsky parlament a jeho kancelária so zastúpením na Slovensku. Informoval o tom Prešovský samosprávny kraj na sociálnej sieti

Výstava dokumentuje 45 doterajších laureátov ocenia vrátane jej prvého oceneného Nelsona Mandelu. Sacharovova cena za slobodu myslenia nesie meno po nositeľovi Nobelovej ceny za mier z roku 1975 Andrejovi Dmitrijevičovi Sacharovovi. Cenu udeľuje Európska únia od roku 1988 za prácu v oblasti boja za ľudskú slobodu.

Výstavu otvorili za prítomnosti približne 40 študentov stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja. Súčasťou otvorenia bola odborná diskusia zameraná na ochranu ľudských práv všeobecne aj v kontexte legálnej či nelegálnej migrácie. Diskutérmi boli europoslankyňa Miriam Lexmann a vysokoškolský pedagóg Rudolf Dupkala. 


Výstava je určená nielen pre študentov stredných škôl, ale aj pre celú širokú verejnosť. V Úrade Prešovského samosprávneho kraja bude prístupná do 23. februára. 

       



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu