Lekári prešovského kardiocentra vykonali prvých 100 fyziologických kardiostimulácií


Foto: Lekári prešovského kardiocentra vykonali prvých 100 fyziologických kardiostimulácií Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove

Lekári kardiocentra v Prešove zrealizovali v priebehu minulého roka prvých 100 fyziologických kardiostimulácií. Tie znižujú pacientom s pomalou srdcovou frekvenciou riziko vzniku srdcového zlyhávania. Informovala o tom Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove na oficiálnej internetovej stránke

„Kardiocentrum v Prešove patrí k prvým centrám na Slovensku, ktoré tento nový spôsob liečby u pacientov s pomalou srdcovou frekvenciou zaviedli a pravidelne ju vykonávajú,“ priblížila nemocnica.

Ide o liečebnú metódu, ktorá sa používa pri poruchách prevodového systému srdca. Ako uviedla nemocnica, posledné práce naznačujú, že tento prístup môže dokonca znížiť počet úmrtí. Hlavnou výhodou metódy je zachovanie fyziologickej aktivácie srdcových komôr. 


„U pacientov s týmto typom stimulácie je tak možné zmierňovať alebo predchádzať dyssynchrónii komôr, čo zachováva alebo dokonca zlepšuje efektivitu práce srdca. To jasne redukuje riziko vzniku srdcového zlyhávania, ktoré sa vyskytuje až u takmer 15 – 20 percent pacientov s klasickou stimuláciou pravej komory,“ uviedol prof. MUDr. Ján Kmec, PhD., MPH, primár kardiocentra Fakultnej nemocnice J. A. Reimana Prešov. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu