FOTO: Snina ozelenieva. S podporou Nórska vysadili dažďové záhrady a dve stovky stromov


FOTO: Snina ozelenieva. S podporou Nórska vysadili dažďové záhrady a dve stovky stromov
Galéria: 12 fotiek
Foto: Mesto Snina

V Snine ukončili výsadbu dažďových záhrad a dvoch stoviek stromov. Výsadba bola zrealizovaná v rámci projektu Snina – mesto pripravené na klimatickú zmenu. Informovala o tom referentka mestského úradu Michaela Šalachová. 

V roku 2022 boli vysadené lipy a javory pozdĺž peších a cestných komunikácií na uliciach Vihorlatská a Študenstká, ako aj na Ulici Československej armády. Neskôr doplnili už existujúce stromové aleje na troch uliciach v mestských častiach Sídlisko I a Sídlisko II. 

Ako posledné boli vysadené stromy na novom cintoríne. Celkovo tak zasadili 203 stromov. „Cieľom je zlepšovať životné prostredie, znižovanie prašnosti a produkcie CO2,“ doplnila Michaela Šalachová.


Dažďové záhrady pribudli v areáloch materských škôl na Palárikovej, Kukučínovej a Budovateľskej ulici, ako aj na Ulici Československej armády. Ako uviedla Michaela Šalachová, hlavným významom je zlepšovanie mikroklímy daného prostredia, zadržiavanie zrážkovej vody v území a filtrovanie nečistôt. 

„Tento prvok zároveň zvyšuje biodiverzitu daného územia a prispieva k ekologickej stabilite. So stúpajúcim počtom dažďových záhrad sa výrazne znižuje riziko záplav a prehrievanie miest,“ priblížila Michaela Šalachová. 

Výsadbu stromov a dažďových záhrad podporilo Nórsko prostredníctvom svojich grantov. Realizácia bola spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu