Prešovčan Martin zo seriálu Dunaj, k vašim službám. Žije bez ruky, v detstve prešiel peklom


Foto: Prešovčan Martin zo seriálu Dunaj, k vašim službám. Žije bez ruky, v detstve prešiel peklom
Galéria: 7 fotiek
Foto: Archív Martin Baloga

Martin Baloga je 18-ročný talentovaný Prešovčan, ktorý sa venuje spevu, hudbe a taktiež ho láka herectvo. Najnovšie si zahral v obľúbenom slovenskom seriáli Dunaj, k vašim službám. Martin sa narodil bez ruky, no ani to mu nebráni napríklad hrať na klavíri, našiel si vlastnú techniku. Študuje na Súkromnom konzervatóriu v Prešove a žije v detskom domove. Martin má obrovský talent a je veľmi priebojný. Aktuálne sa venuje veciam, ktoré ho najviac napĺňajú a užíva si život, no nebolo tomu tak stále. Od šiestich do desiatich rokov zažíval peklo na zemi. 

Martin nepozná svojich biologických rodičov a keď mal približne dva mesiace, dostal sa aj so svojou sestrou dvojičkou do náhradnej rodiny, ktorá žila v okrese Svidník. Skromný Martin hneď v úvode rozhovoru uviedol, že nikto z nás nemá ľahký život a každý si prešiel niečím negatívnym. „Nebolo to dobré, bol som týraný, náhradní rodičia si ma zobrali iba pre peniaze,“ uviedol pri spomienke na detstvo. 

Fyzicky začal pracovať, keď mal šesť rokov

Martin sa v tejto rodine nachádzal so svojou sestrou, dvoma biologickými deťmi rodičov a ďalšími dvoma dievčatami, ktoré sa tam nachádzali rovnako v náhradnej starostlivosti. K svojim biologickým deťom sa podľa slov Martina rodičia nesprávali tak tvrdo ako k ostatným štyrom. 

„Pamätám si, že sme museli začať fyzicky pracovať asi v šiestich rokoch. Od skorého rána sme museli pracovať na ich veľkej farme, kde bolo treba o všetko sa postarať. To, čo sme zažívali, neboli bežné bitky, bolo to týranie. Na mojej hlave bolo zlomených veľa variech,“ uvádza Martin.

Počas života, ktorý strávil v tejto náhradnej rodine, zažil nepredstaviteľné veci. Náhradný otec ho zhodil zo schodov tak, že ho zaliala vlastná krv z nosa. Za najhoršiu spomienku považuje, keď ho otec topil v jazierku. „Bál som sa, že zomriem. Náhradný otec občas pil. Keď prišiel nahnevaný z práce, vybil si to na nás.“

Zranenia po bitkách im ošetrili doma

Martin si spomína aj na náhradnú matku, ktorá na ňom pravidelne lámala varechy a raz mu dokonca hodila do chrbta hrable. Deti pri týchto bitkách utrpeli aj zranenia, no do nemocnice sa nikdy nedostali. „Ak si dobre spomínam, matka bola kedysi zdravotná sestra, preto nám rany ošetrovala doma.“

Ako uviedol Martin, pri bitke, kedy ho náhradný otec zhodil zo schodov, sa náhradná matka zľakla a chcela ho zobrať do nemocnice, no manžel jej to zakázal, a tak ho musela ošetriť doma. Po tom, čo zažíval v náhradnej rodine, sa to prejavilo na je psychike a začal mať problémy. V škole to však nikto kompetentný neriešil. 

Učiteľka bola rasistka

V škole som spolužiakom kradol jedlo, lebo som bol hladný a cez víkend som u náhradných rodičov nedostal niekedy aj dva dni najesť. Učiteľka bola rasistka a jeho zlé správanie neriešila. „Na dedinách je to tak, cigán je cigán. Hádzali ma do jedného vreca, správali sa ku mne povrchne a rasisticky.“

Martin spomína na moment, keď v škole nezvládal ostať v triede a z miestnosti chcel odísť. Učiteľka mu to však nedovolila a začali sa hádať o kľučku na dverách. „Nechcela ma pustiť z triedy a chcel som udrieť po kľučke, omylom som jej udrel po zápästí a zlomil som jej ho.“

V škole zažíval častokrát od spolužiakov šikanu za to, že nemá ruku, taktiež sa mu smiali preto, že je Róm. Mal aj spolužiakov, ktorí ho mali radi a pomáhali mu. „Niektorí mi dokonca po tých rokoch napísali a ospravedlňovali sa za to, ako sa ku mne vtedy správali.“


Martin bol v tejto náhradnej rodine do desiatich rokov a do tohto veku vystriedal minimálne štyri školy. Mohli za to krádeže a psychické problémy, ktoré v ňom vyvolávali zlé správanie. V desiatich rokoch už nezvládal to, čo v náhradnej rodine zažíval, ušiel na sociálku a povedal im, že ak ho z toho miesta nevezmú, tak si siahne na život.

Prešiel do krízového centra a neskôr do reedukačného centra, kde bol rok a osem mesiacov. „Pán riaditeľ reedukačného centra mi povedal, že tam nemám čo robiť a bojoval za to, aby som šiel do detského domova. Nakoniec sa mu to podarilo a prešiel som do detského domova.“

Martin na náhradných rodičov podal v sedemnástich rokoch trestné oznámenie. Rozhodol sa tak preto, že mal nočné mory a psychické problémy. „Prípad sa zatiaľ neposúva, v novembri 2023 mi pridelili vyšetrovateľa, no momentálne to prevzal nový vyšetrovateľ, ktorý si môj prípad musí preštudovať.“ Manželský pár od úteku na sociálku nevidel, odmieta ich kontaktovať a najbližšie ich chce vidieť až na súde.

V detskom domove je Martin veľmi spokojný a ako sám uviedol, keby sa nedostal na toto miesto, pravdepodobne by si siahol na život. Veľmi mu pomáha psychiatrička a psychologička, ktoré navštevuje, no taktiež ďakuje za podporu vychovávateľkám v detskom domove a pani riaditeľke Dane Krištofovej. 

Umelecký talent

Martin vo voľnom čase rád vymýšľa vlastné skladby, kreslí, maľuje obrazy a hrá na klavíri aj napriek tomu, že nemá ruku. Má vlastnú techniku, za ktorú vďačí pani učiteľke Danke Bejdovej, bez ktorej by si hrať nenaučil. 

Láka ho aj herecký svet, to si už vyskúšal v obľúbenom slovenskom seriáli Dunaj, k vašim službám. Zahral si tam dezorientovaného robotníka, ktorý spadol z lešenia. „Moja prvá skúsenosť takto na kamere. Je to skvelé, mojím snom je zahrať si aj v seriáli Druhá šanca či Nemocnica,“ priznáva Martin.


Dobrú náladu a humor využíva aj na sociálnej sieti TikTok, na ktorej má už viac ako 7-tisíc sledovateľov. Okrem videí, na ktorých spieva, tam nájdete aj vtipné videá a paródie z bežného života. Po strednej škole by v štúdiu rád pokračoval aj na vysokej škole. 

Martina sme sa opýtali aj na to, čo by odkázal čitateľom, ktorí možno prežívajú ťažšie životné obdobie. „Určite si veci nenechávajte sami pre seba. Zdôverte sa človeku, ktorému veríte, poprípade sa obráťte na odborníkov. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu, takéto veci treba riešiť hneď,“ uzavrel 18-ročný Martin Baloga z Prešova.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu