Smutný pohľad na perlu Prešova. Spievajúca fontána je v tichosti a bez vody


Foto: Smutný pohľad na perlu Prešova. Spievajúca fontána je v tichosti a bez vody Foto: Facebook/ Prešov/ Ž. L.

Spievajúca fontána pred Úradom Prešovského samosprávneho kraja („Biely dom“) dotvára kolorit mesta už desiatky rokov. Pri pohľade na súčasný zúbožený stav námestia by sa mohlo zdať, že letné osvieženie a pohľad na krásne výsadby sú dnes už len hudbou minulosti. 

Okrem toho, že z miesta, ktoré bolo kedysi perlou širšieho námestia Prešova je dnes už len zanedbaný verejný priestor, sa ani v polovici mája nespustila do prevádzky. „Neviete, kedy uvedú fontánu do prevádzky? Po minulé roky už v máji striekala. Táto aj kedysi ‘hrala’, teraz je smutný pohľad na toto miesto,“ píše autorka príspevku na sociálnej sieti. 

Prešovčania pritom poukazujú na neďaleké Košice, kde námestia už dávno zdobia funkčné fontány. „V Košiciach to vie fungovať, tak mohlo by aj u nás,“ odkázal jeden z diskutérov. „Ani jedna fontána 16. mája nejde. Je to hanba na sto rokov. Čo voľby, to horší primátor. Nie že len nejdú, ale ani nie je urobená žiadna údržba. Pozrite sa, ani trysky nie sú namontované. Z Neptúna decká majú preliezky a pred Župným domom je to jedno smetisko,“ komentoval rozhorčený Prešovčan.


Na časy minulé, kedy „prešovská spievajúca fontána“ zdobila mesto spomínajú aj ďalší. Fontána na Námestí mieru striekala, svietila a hrala. Ale DK ROH bolo jedným z centier kultúry (filmy, diskotéky, knižnica, reštaurácia, detské divadlo). Bolo tam vždy večer kopec ľudí. Dnes je DK ROH večer nevyužívaný, pohyb minimálny, fontána slúži občas ako kúpalisko a práčovňa,“ okomentoval ďalší.

S otázkou, prečo je kedysi perla Prešova v zúboženom stave sme sa pýtali aj prešovského magistrátu. Správu budeme o reakciu mesta aktualizovať.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: