Kampaň Nezabudni na mňa v aute pokračuje. Cieľom je osveta, ktorá zachráni deti aj zvieratá


Foto: Kampaň Nezabudni na mňa v aute pokračuje. Cieľom je osveta, ktorá zachráni deti aj zvieratá Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Letné počasie sa blíži, to sa nezaobíde bez horúčav. Z tohto dôvodu Polícia Slovenskej republiky opäť spustila kampaň s názvom Nezabudni na mňa v aute. Jej cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo, ktoré môže nastať, ak šofér ponechá dieťa alebo zviera v rozhorúčenom vozidle. 

Policajti sa preto v rámci preventívno-bezpečnostnej aktivity, ktorú realizovali na parkoviskách pred nákupnými centrami, zamerali na upozorňovanie vodičov. Rozdávali im letáky a osviežovače vzduchu do vozidla, ktoré im majú pripomínať, aby svoje deti a domáce zvieratá nenechávali v aute počas horúčav.

Zabudnutie alebo ponechanie dieťaťa v aute môže skončiť trestom pre šoféra. Takéto správanie sa vníma ako trestný čin opustenia dieťaťa. V takomto prípade páchateľovi hrozí jeden až päť rokov väzenia. Ak ide o deti mladšie ako šesť rokov, hrozí vinníkovi desaťročné väzenie.

Osoba zodpovedná za takýto skutok môže čeliť obvineniu z ublíženia na zdraví alebo z usmrtenia, a to ak takéto správanie spôsobilo poškodenie zdravia či smrť dieťaťa. Čoraz častejšie sa stáva, že vodiči zabudnú v aute aj zvieratá.


Ponechanie domáceho miláčika v rozhorúčenom aute je tiež chápané ako forma priestupku. Fyzickej osobe vtedy hrozí pokuta až 1 000 eur. Takéto počínanie môže byť klasifikované aj ako trestný čin týrania zvierat, za ktorý hrozí šoférovi vozidla trest odňatia slobody až na dva roky. Pri závažnejších prípadoch môže ísť až o päť rokov. 

Veríme, že aj takouto formou a neustálym pripomínaním, prispejeme k bezpečnosti tých najmenších a najmilších,“ informuje Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu