Krajské múzeum v Prešove ukazuje 125-ročnú históriu futbalu v meste


Foto: Krajské múzeum v Prešove ukazuje 125-ročnú históriu futbalu v meste  Foto: Facebook/Krajské múzeum Prešov

Od prvého futbalového zápasu na území Slovenska, ktorý sa konal v Prešove, ubehlo 125 rokov. Históriu miestnych klubov a osobností približuje výstava od autora Igora Lazoríka. Umiestnená je v priestoroch Krajského múzea v Prešove. Verejnosti bude prístupná do 17. septembra. 

Ako informuje múzeum na svojej webovej stránke, prvý oficiálny zápas v meste sa uskutočnil 25. mája 1898 počas krajinských turičných telovýchovných slávností na vojenskom cvičisku pri Toryse. Išlo o exhibičný zápas dvoch budapeštianskych mužstiev, ktorý zorganizoval profesor na prešovskom gymnáziu František Pethe. Zároveň tu vznikol v rovnakom dni aj prvý futbalový oddiel na Slovensku.      

„Okolnosť, že prvý futbalový klub vznikol práve v Prešove, nie je náhoda, keďže v druhej polovici 19. storočia a začiatkom 20. storočia bol Prešov významným športovým centrom Horného Uhorska s napojením na športové dianie v Budapešti,“ podotklo múzeum.    

Expozícia zahŕňa futbalové kluby z medzivojnového obdobia PTVE Prešov, Tȍrekves – Snaha Prešov a Slávia Prešov. Nájdete tu aj kluby po roku 1945, ako Prešovský telovýchovný spolok, ktorý vznikol spojením Snahy a Slávie. Ten v roku 1953 zmenil názov na Dobrovoľnícku športovú organizáciu Tatran Prešov a v roku 1960 na TJ Tatran Prešov. Desaťročia bol jediným zástupcom vrcholového futbalu v Prešove, pričom dvakrát obsadil druhé miesto v prvej celoštátnej futbalovej lige.         


  

        



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu