Kežmarská nemocnica má nové dialyzačné stredisko za dva milióny eur, prednosťou je viac lôžok a väčší komfort


Foto: Kežmarská nemocnica má nové dialyzačné stredisko za dva milióny eur, prednosťou je viac lôžok a väčší komfort
Galéria: 4 fotky
Foto: B. Braun CZ/SK

V Kežmarskej nemocnici bolo slávnostne otvorené nové dialyzačné stredisko, ktoré sídli v novo postavenom Centre integrovanej zdravotnej starostlivosti. Dialyzačné stredisko v Kežmarku funguje od roku 2006 a je prevádzkované spoločnosťou B. Braun Avitum.

Neskôr sa zistilo, že pôvodné priestory prestali stačiť, preto sa spoločnosť B. Braun Avitum rozhodla pre realizáciu nového strediska v rámci nemocnice. Celková investácia do výstavby a vybavenia strediska dosiahla sumu dva milióny eur. 

Nové stredisko pacientom ponúka najmodernejšie dialyzačné prístroje, pracovisko vybavené ultrazvukovým prístrojom s dvomi sondami, monitorom na stanovenie optimálnej hmotnosti, kyslíkovým prístrojom s monitorom vitálnych funkcií, ambuvakom, sadou na intubáciu, odsávačkou, EKG prístrojom a defibrilátorom. 

Samozrejmosťou je už aj to, že každý pacient bude mať prístup k internetu a vlastný televízny prijímač so slúchadlami. Veľkou novinkou sú dialyzačné kreslá, neskôr pre pacientov pribudnú aj nové šatne a prípravovňa tzv. ultračistej vody.


V poslednom roku fungovania v starých priestoroch sme museli dokonca realizovať nočné zmeny. K dispozícii sme mali 13 lôžok, teraz dôjde k rozšíreniu o ďalšie tri lôžka. To znamená, že môžeme dialyzovať o 12 ľudí viac. Tým sa vyhneme nočným zmenám, čo považujeme za veľký prínos,” hovorí primárka Dialyzačného strediska a nefrologickej ambulancie doktorka Katarína Javorská.

Pri symbolickom prestrihnutí pásky bol prítomný primátor mesta Ján Ferenčák, vedúca lekárka strediska Katarína Javorská a riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum CZ/SK. Martin Kuncek.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu