V nedeľu sa mení letný čas na zimný. Viete, ako si treba posunúť ručičky na budíku?


Foto: V nedeľu sa mení letný čas na zimný. Viete, ako si treba posunúť ručičky na budíku? Foto: pexels.com

Dvakrát počas každého kalendárneho roka si posúvame hodinové ručičky o jednu hodinu dopredu alebo dozadu, podľa toho či ide o zimný alebo letný čas. Slovensko pocítilo prvýkrát zmenu času už v roku 1916, kedy patrilo ešte k Rakúsko-Uhorsku. Pravidelne každý rok sa hodiny začali meniť až od roku 1979 a v súčasnosti ako člen Európskej únie musíme túto zmenu dodržiavať. 

Pôvodne chcela Európska únia posúvať čas iba do roku 2011, no nakoniec to predĺžila na ďalších 5 rokov. Tým, že sa jednotlivé štáty únie nevedeli dodnes zhodnúť na ponechaní si letného alebo zimného času, nám táto zmena bude platiť ešte minimálne do roku 2026. 

Tak, ako pri každej veci, aj menenie času niektorým vyhovuje a iných zase otravuje. Medzi výhody posúvania hodín patrí efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, pretože v produktívnom čase je viac svetla.


Stmievanie o hodinu neskôr tiež štatisticky znižuje počet automobilových nehôd. Ako nevýhoda zmeny času môže byť porušený ľudský biorytmus či problémy s komunikáciou alebo počas cestovania medzi krajinami, kde zmenu času neaplikujú.

Ako si nastaviť hodiny tentoraz?

Či s posunom času súhlasíte alebo nie, prestaviť si hodiny musíte aj tak. Aktuálne nás čaká zmena letného času na zimný, čo znamená, že hodiny si posunieme o hodinu späť. V nedeľu 29. októbra si tak o 3:00 hod. prehodíte čas na 2:00 hod., čím sa spachtoši môžu tešiť na dlhší spánok.

Nastaviť hodiny si môžete aj predtým, ako pôjdete v sobotu spať a nemusíte čakať do skorého rána. Ak používate budík na mobile, väčšina moderných telefónov si prehodí čas už automaticky. Napriek tomu odporúčame skontrolovať si túto funkciu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu