Policajný zbor má osem nových špeciálne vybavených áut. Každý kraj dostane jedno z nich


Foto: Policajný zbor má osem nových špeciálne vybavených áut. Každý kraj dostane jedno z nich

Policajný zbor má osem nových špeciálne upravených vozidiel, ktoré sú prispôsobené potrebám modernej kriminalistiky. Ministerstvo vnútra využilo na tieto autá finančné zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR. Výjazdové automobily patria výbavou medzi špičku v rámci vozidiel používaných policajnými zbormi v Európskej únii.

Nové autá budú pomáhať pri dokumentácii miesta činu, zaisťovaní stopy a odhaľovaní najzávažnejšej trestnej činnosti. Budú chodiť na miesta obzvlášť závažných zločinov, vážnych dopravných nehôd, priemyselných havárií alebo prírodných katastrof.


Pre tento účel bol nákladný priestor vozidiel kompletne prestavaný na mobilné laboratórium. Nachádza sa tam chladnička, mraznička a trezor na skladovanie a prepravu dôkazov, zásobník s teplou vodou a umývadlo na základnú hygienu, powerbanka a prenosná elektrocentrála, dron a iné potrebné vybavenie.

Tieto vozidlá budú používané na kriminalistických odboroch Prezídia Policajného zboru vo všetkých ôsmich krajských mestách. V štyroch z ôsmich áut v regiónoch Bratislava, západ, stred a východ Slovenska budú k dispozícii aj prenosné termokamery, technika na 3D dokumentovanie miesta činu, miniponorky a georadary. Nákup takto vybavených osem vozidiel vyšiel na viac ako 977-tisíc eur s DPH.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu