PRIESKUM: Prvovoliči z Prešovského kraja chcú voliť Progresívne Slovensko. Zaujalo ich aj KDH a OĽaNO


Foto: PRIESKUM: Prvovoliči z Prešovského kraja chcú voliť Progresívne Slovensko. Zaujalo ich aj KDH a OĽaNO Foto: Facebook/Milan Majerský, Facebook/Michal Šimečka, Facebook/Igor Matovič

Už o pár dní, v sobotu 30. septembra 2023, sa budú na Slovensku konať predčasné parlamentné voľby, kde si občania zvolia svojich zástupcov na najbližšie štyri roky. V prieskumoch za posledné týždne stabilne vedú najmä strany Smer – sociálna demokracia, Progresívne Slovensko a Hlas – sociálna demokracia. Ako by však vyzerali výsledky, keby o nich rozhodovali prvovoliči z Prešovského kraja?

Celkovo 13 stredných škôl zo severu východného Slovenska sa počas septembra zapojilo do nášho anonymného dotazníka, v ktorom študenti mohli odhaliť svoje aktuálne politické preferencie. Na naše otázky napokon odpovedalo 358 mladých Slovákov a Sloveniek, ktorí už zanedlho po prvýkrát pristúpia k volebným urnám. Najviac z nich pritom pochádza z prešovského okresu.

To, či majú stredoškoláci záujem o politiku, sa ukáže až v neskorších prieskumoch. Do volebných miestností sa však chystá až 87,5 percenta opýtaných študentov. Opačný postoj zaujali len necelé 4 percentá študentov. Svoje právo sa pritom rozhodli nevyužiť najmä z dôvodu, že majú pocit, že aj napriek 25 kandidujúcim stranám nemajú koho voliť, no aj preto, že sa v politike nevyznajú.

Otázka: Zúčastníš sa tohtoročných parlamentných volieb?

Zvyšní opýtaní aj pár dní pred voľbami stále váhajú, či sa ich zúčastnia alebo nechajú rozhodnutie na druhých. V odpovediach študentov je pritom opakovane prítomná frustrácia zo súčasného výberu kandidujúcich strán, nedôvera v politikov či vo vlastný hlas. „Príde mi to zbytočné, aj tak už je rozhodnuté o výsledku,“ či „Neviem ani koho mám voliť a neviem či sa tým niečo zmení,“ uviedli viacerí.

Najväčšiu podporu medzi zúčastnenými študentmi si získala strana Progresívne Slovensko, ktorej plánuje svoj hlas odovzdať 32,9 percenta opýtaných prvovoličov. Obdobne veľká časť respondentov, až 30 percent, však stále nevie koho pôjde voliť.

Druhé najvoliteľnejšie bolo pre študentov Kresťanskodemokratické hnutie s 6,2 percenta a len o pár hlasov za ním skončilo OĽaNO a priatelia s výsledkom 6 percent. Prvú šesticu zvolených dopĺňa ešte Smer – sociálna demokracia a s rovnakým počtom sympatizantov nasledujú aj Republika a Hlas – sociálna demokracia. 


Otázka: Komu odovzdáš vo voľbách svoj hlas?

Výsledky z prieskumu, ktorého sa zúčastnili prvovoliči.

Medzi dôvodmi, pre ktoré sa väčšina opýtaných rozhodla voliť stranu Progresívne Slovensko, prevažujú volebný program, zhoda s politickými názormi, solidarita spojená s ekonomickým zmýšľaním či záujmy a ciele strany. Sympatické však študentom je aj „slušné vyjadrovanie“ či smerovanie strany k „budúcnosti“.

V prípade KDH hovoria prvovoliči o uznávaní základných hodnôt a princípov človeka. Niektorí z nich zároveň osobne poznajú kandidátov, prípadne sa chcú rozhodovať v súlade so svojím náboženským presvedčením. Respondentov hlasujúcich za OĽaNO zase oslovila kampaň zameraná na boj s korupciou a mafiou, ktorým sa hnutie dlhodobo pýši.

Smer – SD chcú študenti voliť preto, že podľa nich zastáva národné hodnoty, považujú ho za „menšie zlo“ a myslia si, že Róbert Fico dokáže zvrátiť aktuálny stav v spoločnosti. Medzi mladými voličmi sa však našli aj takí, ktorí k Smeru inklinujú kvôli popularite strany v užšom rodinnom kruhu. Podobnú dôveru vyslovujú študenti aj strane Hlas – SD a jej predsedovi Petrovi Pellegrinimu.

Republike by respondenti odovzdali svoj hlas napríklad aj preto, že chce obmedziť migráciu a tvrdo vystupovala proti povinnému očkovaniu na covid-19. „Pretože si myslím, že pre našu politiku je potrebná trošku radikálnejšia rétorika. Nechcem, aby si moje deti mohli vyberať, aké sú pohlavie z 50 dostupných,“ aj takto znie ďalšie z vyjadrení prvovoličov podporujúcich Republiku. Tí zároveň vyjadrili obavy z toho, že slovenská spoločnosť sa stane zrkadlovým obrazom tej americkej.

Hlasy z radov prvovoličov Prešovského kraja pribudnú aj stranám SaS, Demokrati a Kotlebovci. Na chvoste rebríčka sa zároveň objavila aj Pirátska strana, Sme rodina, SNS, Komunistická strana Slovenska, Karma, Slovenské hnutie obrody či Spravodlivosť.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu