Aj preprava vianočného stromčeka v aute má svoje pravidlá. Ak máte väčší ihličnan, na toto si dajte pozor


Foto: Aj preprava vianočného stromčeka v aute má svoje pravidlá. Ak máte väčší ihličnan, na toto si dajte pozor Foto: pexels.com

Prezídium policajného zboru vysvetlilo na sociálnej sieti, ako bezpečne prepraviť vianočný stromček autom bez ujmy a spôsobenia škody na majetku. V prípade väčšieho stromčeka ide o náklad, ktorého preprava je upravená v zákone o cestnej premávke.

Pri preprave vianočného stromčeka na streche auta, v kufri alebo v prívesnom vozíku musí byť riadne umiestnený, rozložený a upevnený, aby neohrozoval bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Rovnako nesmie znečisťovať a inak poškodzovať cestu a jej okolie.

Ihličnan nesmie zakrývať svetlá auta, odrazové sklá, tabuľku s evidenčným číslom a vyznačenie najvyššej povolenej rýchlosti. Vodič musí pri upevňovaní myslieť na to, že stromček pri zmene rýchlosti alebo smeru jazdy sa nesmie zošmyknúť, prevrátiť, spadnúť alebo inak sa voľne pohybovať.

Ak vianočný stromček prečnieva auto vpredu alebo vzadu o viac ako 40 centimetrov alebo prečnieva do strán, musí byť prečnievajúca časť nákladu označená reflexným označením s červenými a bielymi pruhmi. ️Polícia zároveň žiada vodičov, aby prispôsobili svoju jazdu nákladu a povahe vozovky. Odporúčajú im šoférovať pozorne a opatrne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu