Strážca TANAP-u našiel bezvládne telo medvedice. Zrejme zahynula po páde lavínovým žľabom


Foto: Strážca TANAP-u našiel bezvládne telo medvedice. Zrejme zahynula po páde lavínovým žľabom
Galéria: 5 fotiek
Foto: tanap.sk

Počas víkendovej služby objavil jeden zo strážcov v oblasti Javorovej doliny bezvládne telo medvedice. Ako uvádza TANAP na oficiálnej stránke, medvedica zrejme zahynula po páde pod lavínovým žľabom. Pozornosť strážcu upútal prenikavý zápach, ktorý sa šíril korytom lavínového žľabu pod Muráňom.

„Naše domnienky o tom, že by sa neďaleko mohol nachádzať kadáver, potvrdil krúžiaci krkavec i obhliadka terénu,“ hovorí Róbert Javorský, vedúci oddelenia strážnej služby Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Medvedica ležala v nadmorskej výške približne 1 600 metrov, nad miestom nálezu sa nachádzali kusy srsti, ktoré mohli nasvedčovať tomu, že na starom lesníckom chodníku došlo k stretu dvoch medveďov. 


Róbert Javorský sa domnieva, že medvedica prišla o život počas toho, ako sa pokúšala uniknúť pred samcom, ktorý sa s ňou chcel páriť, vzhľadom na to, že práve v tomto období vrcholí medvedia ruja. Podľa odhadov mala päť rokov, presný vek určia až kraniometrické merania.

„Hlava medvedice skončila v laboratóriu Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde už zoologička odobrala vzorky na prípadné DNA analýzy. Lebka ostane súčasťou depozitára,“ dodáva TANAP.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu