Pohyb so psom bude v Tatranskom národnom parku značne limitovaný. Nie je jasné, kedy začne obmedzenie platiť


Foto: Pohyb so psom bude v Tatranskom národnom parku značne limitovaný. Nie je jasné, kedy začne obmedzenie platiť

Mnoho ľudí sa na túru do Tatranského národného parku vyberie aj so svojím štvornohým spoločníkom. Podľa aktuálneho návštevného poriadku sa turisti môžu pohybovať so psom po celom území parku neobmedzene, vo štvrtom a piatom stupni ochrany musí byť pes celý čas na vôdzke a taktiež musí mať náhubok.

V novom návštevnom poriadku majú prísť zmeny, ktoré psíčkarov značne ovplyvnia. Ako uvádza hovorca TANAP-u Peter Dzurilla, v porovnaní so súčasnými pravidlami bude pohyb so psom v tomto území značne limitovaný. Nový návštevný poriadok je stále predmetom diskusií, preto sa nedá povedať, kedy by mohol začať platiť.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že turisti sa so psom budú môcť vybrať len mimo lokalít s výskytom svištích kolónií či stálou prítomnosťou kamzičích čried, takisto mimo lokalít výskytu veľkých šeliem a ďalších vzácnych a ohrozených druhov živočíchov. Turistov by mali priamo v teréne na obmedzenia upozorniť tabuľky. 

Správa národného parku navrhla sprísnenie z dôvodu, že mnoho turistov nerešpektovalo pravidlá, psy voľne pobehovali a naháňali chránené zvieratá. Podľa hovorcu TANAP-u Petra Dzurillu sú psy prenášačmi rôznych chorôb a parazitov, s ktorými sa divé zvieratá častokrát nedokážu prirodzene vysporiadať. 

„Hoci sa niekomu môže zdať, že držať psa na vôdzke je vo voľnej prírode zbytočným obmedzením, je dôležité si uvedomiť, že po turistickom chodníku sa pohybujú aj iní návštevníci a často takisto v sprievode psov. Neraz dochádza k vzájomným konfliktom či už medzi samotnými psíkmi, alebo aj ich majiteľmi,“ vyjadril sa hovorca Tatranského národného parku. 

Podľa Petra Dzurillu je možné, že pre nové nariadenia sa niektorí majitelia psov rozhodnú radšej pre návštevu iných lokalít. „Treba zdôrazniť, že návrh návštevného poriadku je postavený na princípoch trvalej udržateľnosti, zachovaní biodiverzity a v neposlednom rade aj na bezpečnosti a pohodlí návštevníkov. Nezabúdajme, že sme v národnom parku, kde by mala mať prioritu príroda a jej ochrana.“


Čo hovoria turisti, ktorí navštevujú Tatranský národný park so štvornohými spoločníkmi, na návrh nového návštevného poriadku? 

„Ja mám v TANAP-e psa vždy na vôdzke, odkedy vystúpime z auta. Ak začne platiť nový návštevný poriadok s obmedzeniami pre psov, tak určite budem chodiť do Tatier menej, možno aj TANAP prestanem navštevovať úplne. Môj názor je taký, že by som skôr dal omnoho vyššie pokuty za porušovanie súčasných nariadení. Keby za to, že návštevník TANAP-u nemá psa na vôdzke nebola pokuta 60 eur ako teraz, ale dajme tomu 600 eur a reálne by sa tie pokuty udeľovali, tak to nemuselo zájsť tak ďaleko ako teraz, že psy naháňajú kamzíky a svište a nemuselo sa riešiť obmedzovanie vstupu so psom,“ vyjadril sa turista Michal.

„Ak začne platiť, jednoznačne prestanem navštevovať Vysoké Tatry. S mojím psíkom som prešiel dvakrát Bystrú lávku, boli sme na vrchu Satan, Furkotskom štíte, prešli sme spolu červenú trasu Popradského plesa až do Polianky, Východnú Vysokú, Kôprovsky štít. Nikdy nebol problém ho mať na vôdzke. Ak však bude platiť obmedzenie, bohužiaľ, nemám iné východisko, len prestať navštevovať národný park,“ uviedol Radovan.

„Máme psíka a chodíme s ním do Tatier často. Bol s nami na Téryho chate, na Zbojníckej chate, na Sliezskom dome, klasické plesá ani nepočítam. Vždy je na vôdzke, nikdy ho nenecháme behať voľne, aby nevyplašil zvieratá. Do Tatier zrejme chodiť neprestaneme, aj keď nás zákaz pohybu so psom veľmi obmedzí, pretože chodí všade s nami. Stretávame veľa turistov so psíkmi, vždy sú všetky poslušné, majitelia taktiež slušní. Nestalo sa nám, že by niekto z turistov reagoval na psíka zle. V okolí Tatier prenajímame apartmán a približne tretina hostí príde aj so psíkom. Nikdy so žiadnym problém nebol,“ povedala turistka Lujza. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu