Podľa výsledkov analýzy nepredstavuje odkalisko Poša riziko pre životné prostredie


Foto: Podľa výsledkov analýzy nepredstavuje odkalisko Poša riziko pre životné prostredie Foto: Prešovský samosprávny kraj

Napriek tomu, že sa v odkalisku Poša potvrdili nebezpečné látky, momentálne by nemali predstavovať ohrozenie životného prostredia. To, že odkalisko nepredstavuje riziko ukázali analýzy, ktoré financoval Prešovský samosprávny kraj. 

Vzorky z jeho dna, vysušeného brehu a prepadovej veže boli odobraté ešte minulý rok v decembri. Odber vzoriek bol vykonaný až na piatich rôznych miestach odkaliska, pričom išlo o parcely, na ktorých vlastníci poskytli súhlas na odber.

Vo všetkých analyzovaných vzorkách sa preukázalo organické znečistenie organickými látkami s vysokým podielom uhlíka, ktoré sú prakticky nerozpustné vo vode. Vo vzorkách boli zistené stopové koncentrácie PCB látok, avšak namerané hodnoty boli rádovo nižšie ako sanačný limit,“  informoval Milan Majerský. 


Na základe testov sa potvrdil aj vysoký obsah kovov, ktoré na teraz nepredstavujú riziko. Z celkovej záverečnej správy vyplýva, že za súčasných podmienok nejde o ohrozenie podzemných a povrchových vôd. Situácia sa však môže zmeniť akoukoľvek činnosťou. 

Odkalisko Poša je zaradené do štátneho programu sanácií na roky 2022 – 2027 a aktuálne sa nachádza na 40. mieste. Momentálne však na ňu nie sú vyčlenené finančné prostriedky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj