Prešov dostal finančný príspevok na projekt Most na ulici Pod Hrádkom. Objekt je v havarijnom stave


Foto: Prešov dostal finančný príspevok na projekt Most na ulici Pod Hrádkom. Objekt je v havarijnom stave Foto: presov.sk

Ministerstvo investícií schválilo mestu Prešov nenávratný finančný príspevok na projekt Most na ulici Pod Hrádkom v Prešove - projektová dokumentácia. Schválený príspevok predstavuje viac ako 66-tisíc eur, celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú viac ako 69-tisíc eur. Chýbajúcu časť peňazí zafinancuje samotné mesto. 

„Predmetom projektu je vypracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia vrátane projektovej dokumentácie asanácie starého mostného objektu pre búracie povolenie,“ informuje mesto Prešov na oficiálnej stránke.

Most je vzhľadom na jeho stavebno-technický stav zaradený do stupňa VII., ktorý predstavuje havarijný stav. Most sa nachádza na ulici Šípková - Pod Hrádkom. Je situovaný v mestskej časti Solivar, vedie ponad Soľný potok. Pre daný stav bol most 5. novembra 2021 uzavretý.

Momentálne je na moste obmedzená premávky v zmysle vydanej dokumentácie k určeniu dopravného značenia. Realizáciou projektovej dokumentácie by mali byť vytvorené predpoklady na to, aby mohol byť most upravený. 


„Po Moste Jána Pavla II. v Prešove ide už o druhý most v havarijnom stave, na ktorý mesto Prešov získalo prostriedky z európskych zdrojov na vypracovanie projektovej dokumentácie. Našou snahou je postupne odstrániť všetky havarijné stavy na mostoch v meste Prešov, čo bude, samozrejme, investične náročné. Práve nenávratné finančné prostriedky sú v tomto smere veľkou pomocou,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha. 

Na realizáciu výstavby nového mosta sa bude Prešov uchádzať o získanie finančných prostriedkov z fondov EÚ. Stavebná úprava mosta si vyžaduje demoláciu pôvodného objektu a následnú výstavbu nového mosta s rozšírením o cyklistický chodník a s jeho napojením na sieť cyklistických trás.

„Predpokladom pre samotnú realizáciu tejto investičnej aktivity mesta je práve vypracovanie príslušnej projektovej dokumentácie, ktorá musí byť na základe zmluvných podmienok vyhotovená do konca tohto roka,“ dodáva mesto. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu