Na Slovensku pribudli nové sirény. Dajú sa ovládať na diaľku a dokážu fungovať aj pri výpadku prúdu


Foto: Na Slovensku pribudli nové sirény. Dajú sa ovládať na diaľku a dokážu fungovať aj pri výpadku prúdu Foto: ilustračné/unsplash.com

Na Slovensku vyrástlo viac ako 1 000 nových diaľkovo ovládaných elektronických sirén štvrtej generácie. Sieť sirén rozšírilo a zmodernizovalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky s podporou fondov Európskej Únie v rámci projektov Budovanie systémov včasného varovania v rokoch 2018 – 2023. 

Ako informovalo ministerstvo, v 720 mestách a obciach vybudovali 1 088 nových sirén, čím stúplo pokrytie výstražným signálom elektronických sirén na 85 percent obyvateľov Slovenska na trvale obývanom zastavanom území z pôvodných 58 percent. Novovybudované sirény boli prvýkrát preskúšané z celorepublikovej úrovne počas pravidelnej skúšky sirén v piatok 8. decembra. 

Nové sirény možno ovládať lokálne aj diaľkovo

„Lokality na ich umiestnenie boli stanovené na základe počtu obyvateľov a zároveň zvýšeného výskytu mimoriadnych udalostí spôsobených zmenou klímy v súčinnosti s okresnými úradmi a za využitia analýzy územia,“ uviedlo ministerstvo. 

Sirény tak umiestnili najmä v krajských a okresných mestách a obciach s počtom obyvateľov nad 1 000, pričom v krajských mestách nahradili staršie elektronické sirény. Ovládať ich môžu lokálne v obciach a mestách, ale aj diaľkovo z príslušného varovacieho a vyrozumievacieho centra republiky a kraja. Sirény tiež umožňujú spustiť živé vysielanie rozhlasovej stanice Slovensko alebo hovorené slovo cez mikrofón na diaľku. 

„Sirény Pavian s výkonom 600 wattov alebo 1 200 wattov je možné rýchlo aktivovať a deaktivovať, dokážu vyvinúť vysoký akustický tlak na veľkú vzdialenosť a disponujú plnou autodiagnostikou stavu, ako aj viacerými možnosťami ovládania a komunikácie. Vďaka zabudovaným akumulátorom dokážu fungovať aj pri výpadku elektrického prúdu do 72 hodín,“ priblížilo ministerstvo. 



K dispozícii sú aj mobilné sirény 

Systém včasného varovania sa rozšíril aj o 93 mobilných elektronických sirén, ktoré je možné nainštalovať na automobily. Prostredníctvom nich môžu výjazdové skupiny v prípade vzniku mimoriadnej udalosti informovať obyvateľov v lokalitách, ktoré nepokrýva výstražný signál stacionárnych elektronických sirén. V miestach, kde nie je možné pripojiť sirény do siete elektronickej energie, umiestnili solárne panely, komunikačné jednotky a dispečerské riadiace pulty.  

Po vybudovaní nových sirén je na Slovensku v súčasnosti celkom 2 611 koncových prvkov varovania, ktoré vysielajú výstražný signál prostredníctvom elektronických sirén. Z uvedeného počtu je vo vlastníctve ministerstva vnútra 1 696 elektronických sirén civilnej ochrany, pričom 1 088 z nich je novovybudovaných a 608 bolo vybudovaných do roku 2016. 

„Sieť varovania a vyrozumenia dopĺňa 915 elektronických sirén autonómnych systémov priemyselných ohrozovateľov (napríklad jadrové a vodné elektrárne, chemické závody, zimné štadióny a podobne), ktoré je možné aktivovať aj z úrovne štátu. Systém včasného varovania je možné rozšíriť tiež prostredníctvom pripojenia digitálnych miestnych rozhlasov obcí a miest cez špecializovaný RDS modul. Dnes je takto pripojených 11 obcí,“ doplnilo ministerstvo. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu