FOTO: Práce na výstavbe druhej etapy prešovského obchvatu pokračujú, aktuálne tam skúmajú a čistia okolie


FOTO: Práce na výstavbe druhej etapy prešovského obchvatu pokračujú, aktuálne tam skúmajú a čistia okolie
Galéria: 3 fotky
Foto: obchadzamuzpresov.sk

Národná diaľničná spoločnosť začala s realizáciou druhej etapy severného obchvatu okolo Prešova na diaľnici R4, počas ktorej by sa mal vybudovať aj tunel Okruhliak. Medzi prvými prácami sú pyrotechnický a archeologický prieskum, odstraňovanie kríkov a drevín a sondáže káblových a potrubných vedení pre plynulý začiatok prekládok inžinierskych sietí.

V súčasnosti sa okrem týchto prác robí aj na prístupovej ceste k portálu tunela Okruhliak, po ktorej sa dostanú ťažké mechanizmy, aby po terénnych úpravách mohli začať s razení. Počas prvotných archeologických prieskumov sa na niekoľkých miestach našli nálezy predmetov z doby kamennej až vrcholného stredoveku. Archeológovia našli v tejto oblasti aj pece z doby bronzovej či delostrelecké granáty mínometné. 

Odborníci na pyrotechniku počas prieskumu skontrolovali viac ako 9-tisíc metrov štvorcových plochy. Aktuálne na celej trase budúceho obchvatu prebieha výrub drevín a kríkov. Podľa diaľničnej spoločnosti najviac zalesnenými lokalitami sú tie okolo portálov tunela Okruhliak. Doteraz odstránili 6-tisíc stromov a takmer 50-tisíc metrov štvorcových kríkov.

Dôvodom rozsiahleho odstraňovania zelene je podľa vedenia diaľnic to, že trasu krížia vodné toky potokov Sekčov, Dzikov, Kapušanského potoka, ako aj železničná trať, pre ktoré treba vybudovať prístupové cesty k tunelu. Po ukončení prieskumov budú pracovníci pokračovať v zemných prácach a začnú sa vŕtať skúšobné pilóty pre mosty.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu