Krajskí poslanci schválili zámer obnovy kultúrnej pamiatky v Sninskom okrese za takmer päť miliónov eur


Foto: Krajskí poslanci schválili zámer obnovy kultúrnej pamiatky v Sninskom okrese za takmer päť miliónov eur Foto: Prešovský samosprávny kraj

Poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja schválili v pondelok 11. decembra na svojom zasadnutí zámer komplexnej rekonštrukcie objektov Centra sociálnych služieb Dúbrava v okrese Snina. Súčasťou investičného projektu je aj revitalizácia areálu zariadenia. 

Ako informoval Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke, predpokladaná hodnota celkovej investície predstavuje 4,98 milióna eur. Prešovská župa plánuje financovať projekt cez program Integrovanej územnej stratégie.   

Obnovou prejde kaštieľ, ktorý je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, a tiež administratívna budova a budova oddelenia. Investičný zámer počíta aj s modernizáciou spoločenského traktu s kotolňou, ktorý pozostáva z dvoch nadzemných podlaží.     

V pláne je zateplenie stropu a stien aj nový vykurovací systém

„Stavebné činnosti by mali pozostávať zo zateplenia fasád, soklov, výmeny okien a dverí, ako aj sanácie niektorých objektov. Taktiež by malo ísť o klampiarske práce a výmenu strašnej krytiny, ako aj o zateplenie stropu a stien či doplnenie nového vykurovacieho systému a vodozádržných zariadení,“ priblížila prešovská župa. 


Plánovaná je aj zmena dispozičného riešenia v spoločenskej budove a budove oddelenia. Vytvoria sa nové miestnosti či deliace priečky a nosné steny. Vybudujú sa tiež nové exteriérové schodiská a osadia markízy nad vstupmi. V záverečnej fáze príde na rad revitalizácia priľahlého parku.

Projekt všeobecne zlepší vnútorné aj vonkajšie prostredie budov a samotného zázemia Centra sociálnych služieb Dúbrava, ktoré poskytuje celoročnú pobytovú službu jednak vo svojom Domove sociálnych služieb a tiež na špecializovanom pracovisku, a to v celkovej kapacite 75 miest,“ doplnil Prešovský samosprávny kraj.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu