Návštevnosť krajských hvezdární stúpla. Ľudí prilákal Deň hvezdární a planetárií aj Večer pod hviezdami


Foto: Návštevnosť krajských hvezdární stúpla. Ľudí prilákal Deň hvezdární a planetárií aj Večer pod hviezdami Foto: Prešovský samosprávny kraj

Hvezdárne Prešovského samosprávneho kraja v Prešove a v Humennom navštívilo v minulom roku o 4-tisíc záujemcov viac ako v roku 2022. Deti aj dospelých prilákali tematické exkurzie, prednášky, výstavy, súťaže, ale aj expedície, astronomické pozorovania či tematické programy v planetáriu. 

Ako informovalo oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja na oficiálnej internetovej stránke, do Hvezdárne a planetária v Prešove zavítalo vlani viac ako 22-tisíc návštevníkov, čo predstavuje nárast oproti roku 2022 o takmer 3-tisíc ľudí. 

„Obľúbeným a mimoriadne lákavým bol Deň hvezdární a planetárií, na ktorý sa môže verejnosť tešiť aj v tomto roku v marci. V rámci neho ich čaká prezentácia rôznych astronomických programov. V októbri zas hvezdáreň pripravuje konferenciu, a to pri príležitosti svojho 40. výročia,“ priblížilo oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja.  


Vihorlatskú hvezdáreň v Humennom navštívilo v roku 2023 viac ako 11-tisíc záujemcov. Počet návštevníkov sa tak zvýšil oproti roku 2022 o vyše 1 200 ľudí. Záujem bol najmä o programový balík Večer pod hviezdami v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Súčasťou balíka je prehliadka observatória, program v planetáriu a pozorovanie objektov nočnej oblohy. 

„Tento rok sa Vihorlatská hvezdáreň chystá na slávnostné otvorenie Výskumno-prezentačného centra parkov tmavej oblohy v Karpatoch, vybudovaného v rámci projektu Karpatská hviezdna dráha v programe ENI Cross-border Cooperation Programme 2014  – 2020 Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine. Pokračovať bude okrem iného aj s obľúbeným prázdninovým programom Večer pod hviezdami,” doplnilo oddelenie komunikácie Prešovského samosprávneho kraja. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu