Sabinov chce eliminovať nehody na Prešovskej ulici. Na priechode osadili inteligentnú signalizáciu


Foto: Sabinov chce eliminovať nehody na Prešovskej ulici. Na priechode osadili inteligentnú signalizáciu Foto: Facebook/Mesto Sabinov

Sabinov zrealizoval pilotný projekt s názvom SMART. Ide o inteligentný priechod pre chodcov, ktorý dokáže detegovať prítomnosť chodca. Systém pritom funguje na jednoduchom elektronickom princípe. 

Jedná sa o zvýšenie bezpečnosti priechodu pre chodcov na ceste I/68 na Ul. Prešovskej. Žiaľ, práve tento prechod je štatisticky jedným z najnehodovejších priechodov pre chodcov v Sabinove,“ uviedlo mesto v príspevku na sociálnej sieti. 

Mesto Sabinov verí, že práve vďaka optickému zvýrazneniu zvislého dopravného značenia priechodu sa vo veľkej miere podarí eliminovať nehody a predchádzať nečakaným udalostiam v tomto úseku.


Signalizáciu priechodu pre chodcov tvoria oranžové LED svetlá. Tie začnú blikať v momente, ako sa chodec objaví v tesnej blízkosti priechodu. Keď sa však od neho vzdiali, svetlá sa vypnú, aby vizuálne nerušili okoloidúcich vodičov.

„Cieľom projektu je včas upozorniť vodiča na aktuálne nebezpečenstvo stretu s chodcom a zároveň psychologicky pôsobiť na vodičovu pozornosť. Zároveň a v neposlednom rade chceme zvýšiť bezpečnosť predmetného prechodu pre chodcov v blízkosti školských zariadení a autobusových zástaviek,“ doplnilo mesto.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu