Pozrite si, na čo treba dávať pozor počas opekačiek v prírode a kúpania v jazerách


Foto: Pozrite si, na čo treba dávať pozor počas opekačiek v prírode a kúpania v jazerách Foto: pixabay.com

Najčastejšími príčinami vzniku požiarov sú nepozornosť pri opekaní, neuhasené ohorky cigariet, ale aj úmyselne založené ohne. Uviedol to príslušník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Peter Hriž v rozhovore s Michaelou Paulenovou z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Témou rozhovoru bolo bezpečné zaobchádzanie s ohňom a kúpanie.

Základným pravidlom pri prevencii požiaru je nezakladať oheň vo voľnej prírode, ale len na otvorenom priestore na schválených ohniskách a miestach na stanovanie. Dôležitý je aj výber podkladu ohniska, ktorý by mal byť hlinený, pričom v jeho okolí by sa nemali nachádzať žiadne suché trávy, lístie či konáre. Optimálna je blízkosť vody, aby bolo možné v prípade potreby oheň rýchlo zahasiť. 

Pred odchodom treba ohnisko zahasiť

Oheň musí byť stále pod dohľadom. Pri odchode je nevyhnutné ohnisko riadne zahasiť vodou a zasypať hlinou. V prípade požiaru zohráva úlohu čas. Rýchlosť zásahu hasičov ovplyvňuje viacero faktorov. 

„Závisí to od rozsahu požiaru. Záleží aj, ako je miesto prístupné. Ak je to niekde vysoko v horách, neprístupné pre hasičskú techniku, keď sa musia využívať vrtuľníky a podobne, tak je to veľmi zložité a časovo náročné. Ak je to prístupné, po ceste a blízko mesta, tak vieme rýchlo zasiahnuť. Ale záleží aj na prírodných podmienkach, či fúka vietor, ako veľmi je suchá okolitá tráva a porast,”  ozrejmil hasič a potápač Peter Hriž.  

Na samotné uhasenie požiaru minú hasiči približne dva až štyritisíc litrov vody, ďalšie tisícky však minú na ochladenie požiaru a okolitého priestoru.

Počas leta hasiči absolvujú aj desiatky výjazdov k topiacim sa ľuďom. Ide predovšetkým o neplavcov alebo slabých plavcov, ako aj o osoby s väčším množstvom alkoholu v krvi. V prípade kúpania sa je potrebné zvážiť svoj aktuálny stav, podmienky aj vodnú plochu. Rieka nie je vhodným miestom na kúpanie.


Najnebezpečnejšie sú neznáme vody

V jazere si treba dávať pozor na strmé a hlboké, bahnité brehy. Do jazera sa má vstupovať pomaly. Nebezpečné je aj skákanie do vody, najmä do neznámej. Neplavci by nemali preceňovať svoje schopnosti a uprednostniť by mali plytkú vodu. Pri bezpečnom kúpaní nám môže pomôcť aj nafukovacia bojka, o ktorú sa možno zachytiť napríklad pri kŕči.    

„Určite neplávam sám a ďaleko od brehu. Keď už plávam bez nejakých pomôcok, tak vo vode, v ktorej sa dokážem postaviť,“ uzavrel rozhovor radami o bezpečnom kúpaní Peter Hriž.



 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu