V stredu očakávame búrky: Výstrahy prvého stupňa budú platiť pre Kežmarok, Levoču a Poprad


Foto: V stredu očakávame búrky: Výstrahy prvého stupňa budú platiť pre Kežmarok, Levoču a Poprad Foto: pixabay.com

Na stredu 5. júla od 11:00 hod. do 22:00 hod. vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Pôjde o malú pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom, ten bude mať intenzitu 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 18 až 23 metrov za sekundu (65 - 85 km/h) a s krúpami.

V danej ročnej dobe je táto intenzita sprievodných javov bežná, napriek tomu môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môže byť obmedzený pohyb osôb, ľudské aktivity.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ informuje SHMÚ na webovej stránke.


Vietor môže spôsobiť rôzne škody menšieho rozsahu, a to na porastoch a objektoch. Môže dôjsť k lámaniu konárov stromov, pádu slabších stromov. V niektorých miestach môžu byť spôsobené aj škody na strechách budov. 

Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ dopĺňa SHMÚ. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu