FOTO: Slovenskí aj ukrajinskí vodiči majú bezpečnejšiu cestu pri hraniciach. Úsek pri obci Ubľa opravili


FOTO: Slovenskí aj ukrajinskí vodiči majú bezpečnejšiu cestu pri hraniciach. Úsek pri obci Ubľa opravili
Galéria: 6 fotiek
Foto: EUROVIA SK

V pohraničnej oblasti v okrese Snina dokončili opravy na ceste I/74, ktoré sa realizovali neďaleko štátneho hraničného prechodu s Ukrajinou. Cieľom stavebných prác bolo zastabilizovať komunikácie a ochrániť ich pred prípadným zosuvom. 

Upravili aj miestny potok Ublianka, ktorý podmýval päty svahu a spôsoboval zosuv vozovky. Slovenská správa ciest zaplatila za túto rekonštrukciu viac ako 405-tisíc eur. Opravy zrealizovala spoločnosť EUROVIA SK.

V rámci rekonštrukcie vymenili cestný povrch na 366 metroch vozovky. Upravili podložia a vymenili konštrukcie vozovky v úsekoch, kde to bolo nevyhnutné. Zároveň upravili a prečistili priepusty a odvodňovacie zariadenia. Tieto úpravy umožnili rozšírenie cesty v jednom jazdnom smere o takmer 1,5 metra a šírka celého úseku tak nadobudla 9,5 metra.


Pre stabilizáciu zosuvu vybudovali aj oporný železobetónový múr v celkovej dĺžke 80,28 metra a vo výške 4,30 metra. Múr je vybavený odvodňovacím systémom, ktorý zabezpečuje odvod dažďovej vody zo svahu priamo do potoka Ublianka.


V rámci rekonštrukcie bola dôležitá úprava aj samotného potoka. Pravá strana koryta Ublianky dostala nový tvar, zároveň bola zastabilizovaná opevnením s betónovými prahmi.

Rekonštrukcia cesty I/74 bola nevyhnutná, a to najmä pre nebezpečenstvo prípadného posunu tektonického zlomu a následného zosuvu horského povrchu do potoka Ublianka, čo by znemožnilo dopravu v tomto úseku,“ informovala Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

Výsledkom zrealizovaného projektu je rozšírená a zmodernizovaná cesta, ktorá je bezpečná a spĺňa tie najvyššie štandardy. Domácim aj zahraničným vodičom prinesie pocit bezpečia a dopravný komfort počas ich hraničného prejazdu medzi Slovenskom a Ukrajinou.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu