VIDEO: Návštevníci Vysokých Tatier sa počas turistiky schladili v Žabích plesách


Foto: VIDEO: Návštevníci Vysokých Tatier sa počas turistiky schladili v Žabích plesách Foto: Facebook/Vysoké Tatry, Attila Veselka

Vo facebookovej skupine Vysoké Tatry uverejnil člen v utorok 5. septembra video zachytávajúce turistov vo Vysokých Tatrách, ktorí sa rozhodli schladiť v Žabích plesách. 

Žabie plesá sa nachádzajú na turistickom chodníku smerom na Rysy. Podľa popisu autora príspevku bolo video natočené v sobotu 26. augusta. Video vyvolalo u mnohých členov negatívne emócie.

Video nezodpovedných turistov si môžete pozrieť TU

Zákaz kúpania sa v plesách

Vo Vysokých Tatrách platí zákaz kúpania sa v plesách. Štátna ochrana prírody tento zákaz pravidelne zdôrazňuje, no niektorí nezodpovední turisti ho nerešpektujú. 



„Tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku“ uvádza štátna ochrana prírody.

Tieto chladnomilné druhy našli svoje útočisko v poľadovej dobe práve vo vyšších polohách tatranských plies. Kúpanie sa v plesách z dlhodobého hľadiska negatívne vplýva na ich celkový stav.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu